Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ekonomik şartlar nedeniyle ailelerin temel ihtiyacı olan sağlık hizmetlerinden faydalanamaması günümüzde birçok çocuğu, sağlık hizmetlerinden mahrum edebilmektedir. 2024 yılının sonuna doğru yaklaşırken, 2025 yılı için Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu yapmak isteyen aileler için; nasıl başvuru yapabileceği, başvuru şartları ve ödemelerin nereden alınacağı ile ilgili rehber niteliğinde bir yazı hazırladık.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sunulan Şartlı Sağlık Yardımı, annelerin gebelik döneminden itibaren çocukların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesine yardımcı olmaktadır. Herhangi bir sağlık sigortası bulunmayan aileler, Şartlı Sağlık Yardımı başvurusu yaparak, sağlık hizmetlerine ulaşabilemektedir.

Şartlı Sağlık Yardımı Nedir?

Şartlı Sağlık Yardımı (ŞSY), sosyal güvencesi olmayan, ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına 3294 sayılı kanun kapsamında yapılan bir sosyal yardım çeşididir. Şartlı Sağlık Yardımı, sosyal güvencesi bulunmayan ailelerin 0-6 yaş aralığında olan çocuklarının sağlık kontrolünü yaptırabilmelerini, anne adaylarının hamilelik süresince sağlık kontrolüne gidebilmelerini ve hamilelik takibi yaptırabilmelerini sağlayan sosyal bir yardımdır. Ayrıca Şartlı Sağlık Yardımı kapsamında, annelerin doğumunu hastanede yapması şartı ile düzenli olarak nakdi yardım devlet tarafından ailelere PTT hesabı aracılığı ile verilmektedir.

Şartlı Sağlık Yardımı, doğumdan itibaren çocukların düzenli sağlık kontrollerinin yapılmasını teşvik ederken aynı zamanda gebelik ve doğum süreçlerinde de annelere maddi anlamda destek olmaya hedefler. 

İlgili İçerik: İBB Yenidoğan Destek Paketi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Şartlı Sağlık Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir?

Sosyal güvencesi bulunmayan aileler, Şartlı Sağlık Yardımı başvurusu yaparak gerekli başvuru koşullarını sağladığı takdirde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan bu yardımdan faydalanabilmektedir. Şartlı Sağlık Yardımı başvurusu yapmak isteyen ailelerin başvuru yapmadan önce başvuru koşullarını bilmesi ve buna uygunluk göstermesi halinde başvuru yapması gerekmektedir. Şartlı Sağlık Yardımı başvuru şartları şunlardır:

  • Hane içerisinde herhangi bir sosyal güvenceye sahip bir kişinin olmaması,

  • Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen tarihlerde düzenli bir şekilde doktor kontrollerine gitmesi,

  • Başvuru yapacak olan annelerin en fazla 9 aylık gebeliğinin olması,

  • Başvuru yapacak olan annelerin en fazla 2 aylık lohusa döneminde olması,

  • Hastanede doğumun gerçekleşmiş ya da gerçekleşecek olması,

  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mütevelli heyeti tarafından ailelerin ihtiyaç sahibi olduğunun belirlenmiş olması,

  • Başvuru yapacak olan ailelerin kız ya da erkek fark etmeksizin 0-6 yaş aralığında çocuğunun olması,

  • Anne adayının hamilelik süreci boyunca düzenli olarak sağlık kontrollerine gitmesi ve gebelik takibini yaptırması gerekmektedir.

Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Şartlı Sağlık Yardımı başvurusu yapmak isteyen aileler, başvuru için gerekli şartları sağladığı takdirde il ya da ilçelerinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek bizzat başvuru yapabilmektedir. Şartlı Sağlık Yardımı başvurusu yapmak için; T.C kimlik kartınızın yanınızda bulunması, başvuruyu annenin yapması, ikametgah belgesi ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından verilen ihtiyaç sahibi olduğunu gösterir belgenin yanınızda bulunması gerekmektedir. Fakat anne yok ise Şartlı Sağlık Yardımı başvurusu baba tarafından ya da ailede 18 yaşını doldurmuş olan biri tarafından da  yapılabilmektedir. 

İlgili İçerik: Sosyal Yardım Başvurusu Nedir? Nasıl Yapılır?

2024 Şartlı Sağlık Yardımı Ne Kadar?

2024 yılı Şartlı Sağlık Yardımı kapsamında 0-6 yaş arasındaki kız ya da erkek çocuk fark etmeksizin aylık olarak 100 TL yardım ödemesi yapmaktadır. Şartlı Sağlık Yardımı kapsamında yapılan ödemeler çocuğun doğumundan itibaren başlar ve 6 yaşına gelinceye kadar devam eder. Şartlı Sağlık Yardımı ödemeleri her ay annenin PTT hesabına 2 ayda bir olacak şekilde yatırılır. Ödemelerin düzenli olarak yatırılması için, Şartlı Sağlık Yardımı şartlarında belirlendiği gibi çocuğun, sağlık kontrollerinin aksatılmaması ve düzenli olarak yapılması gerekmektedir. 

Gebelik döneminde olan kadınlara, Şartlı Gebelik Yardımı kapsamında aylık 200 TL maddi destek sağlanır. Yapılan bu yardım ödemesinde ise, anne adaylarının gebelik sürecinde düzenli olarak doktor kontrollerine gitmesi şartı aranır.

Doğum yapmış olan ya da lohusa döneminde olan kadınlara da Şartlı Doğum Yardımı kapsamında aylık olarak 300 TL yardım yapılmaktadır. Yapılan bu sosyal yardım ise en fazla 2 ay süresince annenin PTT hesabına yatırılmaktadır.

Belirtilen hastanelerde doğum yapan kadınlara ise bir kereye mahsus olmak üzere 500 TL tutarında nakdi yardım, Şartlı Doğum Yardımı kapsamında yapılmaktadır.

Şartlı Sağlık Yardımı Ödemeleri Nereden Alınır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan Şartlı Sağlık Yardımı, belirtilen şartlara uygunluk gösterilmesi halinde gebe olan, lohusa döneminde olan ve 0-6 yaş arasında çocuğu bulunan ailelere yapılan nakdi bir yardım çeşididir. Şartlı Sağlık Yardımı kapsamında yapılan ödemelerin nereden alınacağı veya nereye yatırıldığı ise birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Şartlı Sağlık Yardımı ödemeleri annenin adına açılmış olan PTT hesabına yatırılmaktadır. Başvurusu kabul edilen vatandaşlar ikamet ettiği en yakın PTT şubesine giderek yardım başvurusu nakdi ödemesini alabilmektedir. 

2024 Şartlı Sağlık Yardımı Ne Zaman Yatırılacak?

Şartlı Sağlık Yardımı ödemeleri; Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım aylarında yani yılın 6 ayında yatırılmaktadır. Şartlı Sağlık Yardımı ödemeleri belirtilen ayların 24’ü ve 28’i arasında annenin hesabına yatırılmaktadır. 

Yapılan yardım ödemelerinin yılın 6 ayında yatırılmasının nedeni ise aylık olarak yapılan sosyal yardım ödemelerinin, 2 ayda bir hesaptan alınabilmesidir. Yapılan Şartlı Sağlık Yardımı ödemesinin ne zaman alınacağı ise annenin T.C kimlik numarasının son rakamına göre değişiklik göstermektedir. T.C kimlik numarasının son rakamı 0 olan vatandaşlara ayın 24’ünde, 2 olanlara 25’inde, 4 olanlara 26’sında, 6 olanlara ayın 27’sinde, 8 olanlara ise ayın 28’inde Şartlı Sağlık Yardımı ödemesi yatırılmaktadır. 

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver