Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Schengen vizesi, Avrupa’nın 27 ülkesini ve Avrupa Birliği üyelerini kapsayan bölgelere seyahat etmek için gerekli olan bir izin türüdür.

Avrupa Birliği’ne üye olup Schengen bölgesinde bulunmayan ülkeler de mevcut olup bu bölgeler için de schengen vizesi alınması gerekmektedir. Schengen vizesi, belirli bir süre boyunca schengen ülkelerinde serbestçe seyahat edilmesine olanak tanır. Schengen Vizesi Nedir?, Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?, Schengen Vizesi Nasıl Alınır?, Schengen Vizesi Şartları Nelerdir? ile ilgili detaylı bilgilere yazımız içerisinden ulaşabilirsiniz.

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen vizesi, kısa süreli olan seyahatler için verilen ve sadece Schengen Bölgesi'ndeki ülkeleri kapsayan ve geçerli olan bir vizedir. Schengen Bölgesi, Avrupa'da 27 ülkeyi kapsamaktadır. Bulunan bu ülkeler arasında herhangi bir sınır kontrolü bulunmamaktadır. Schengen vize başvurusu ile belirtilen bölgedeki ülkelerden birine giriş yapabilir ve bölgedeki diğer schengen ülkelerine de rahat bir şekilde seyahat edebilirsiniz. 

Bürokratik süreçler ile zaman kaybetmek istemeyen, hemen tatil rotasını oluşturmak isteyenler için, Vizesiz Ülkeler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

2022 yılı itibariyle schengen üyesi olan ülkelere artık elektronik olarak başvuru yapılabilmektedir. Schengen vizesi başvuru formlarını, gidilecek olan Schengen ülkesinin belirlemiş olduğu temsilciliğinden e-randevu alarak, sitelerinde belirtilmiş olan adımlarını takip edip işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Her Schengen ülkesinin temsilciliği farklı olmaktadır. 

Schengen Vize başvurusu, ilgili konsolosluk tarafından değerlendirilir ve sonuçlanır. Değerlendirme süresi genellikle 15 iş günüdür, ancak bu süre yoğunluk dönemlerinde uzayabilmektedir.

Schengen Vizesi Online Başvuru Nasıl Yapılır?

Fransa, Hollanda, İsveç, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Avusturalya, Slovenya, Polonya, Estonya, Norveç, Finlandiya, Malta, Yunanistan, Lüksemburg, Litvanya, Letonya ülkelerinden birine gitmek için VFS Global temsilciliğinden randevu talep ederek schengen vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.

VFS Global randevusu oluşturmak için tıklayabilirsiniz.

İtalya ve Almanya ülkelerinden herhangi birine gitmek için ise iDATA temsilciliğinden randevu talep ederek schengen vize başvurusu yapmanız gerekmektedir. 

iDATA randevu almak için tıklayabilirsiniz.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Schengen vize başvurusu için gerekli evraklar şunlardır:

  • En az iki boş sayfası olan ve en az 6 ay ya da 1 yıl geçerliliği olan pasaport,

  • Biyometrik özelliklere sahip, en son 3 ay içerisinde çekilmiş 2 adet fotoğraf,

  • Eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmuş Schengen vizesi başvuru formu,

  • En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm schengen ülkelerinde geçerli olacak seyahat sağlık sigortası,

  • Gidiş-dönüş uçak biletleri ve konaklanacak olan otele ait adres rezervasyon bilgileri,

  • Son 6 aya ait banka hesap dökümü, çalışılan işyerinden onaylı maaş bordrosu, varsa sponsorluk belgeleri gibi mali durumları gösteren belgeler schengen vize başvurusunda gerekli olan evraklardır.

Schengen Vizesi Randevusu Nasıl Alınır?

Schengen vizesi randevusu için başvuru yapılacak olan ülkenin belirlemiş olduğu resmi temsilcilikler Almanya ve İtalya için iData, diğer Schengen ülkeleri için ise VFS Global’dir.

Schengen Vize başvurusu için ilgili temsilcilikten randevu alınırken yapılması gerekenler:

  • Başvuru formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurunuz,

  • Gerekli belgeleri randevu tarihinde teslim ediniz,

  • Randevunuz onaylandıktan ve gerekli belgeleri teslim ettikten sonra parmak izi ve biyometrik fotoğraf işlemlerinizi tamamlayınız,

  • Vize başvuru ücretinizi temsilcilik randevusundan önce ödemiş olunuz.

Schengen Vizesi Türleri Nelerdir?

Schengen vizesi, seyahat amacına göre farklı olabilir:

  • Turistik Vize, tatil ve gezi amaçlı seyahatler için,

  • Ticari Vize, iş toplantıları, fuar katılımları ve iş görüşmeleri için,

  • Aile Ziyareti Vizesi, aile ve arkadaş ziyaretleri için,

  • Öğrenci Vizesi, üniversite, lise eğitimi için dönemsel eğitimler için,

  • Transit Vize, Schengen ülkeleri üzerinden başka bir ülkeye geçiş yapmak için kullanılan vize türleridir.

Schengen Vizesi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

  • Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Schengen vize başvurusu genellikle 15 iş günü içinde sonuçlanır. Ancak yoğunluk dönemlerine göre bu süre uzayabilir.

  • Schengen Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Schengen vizesi ücreti, 11 Haziran 2024 yılından itibaren zamlanarak 90 Euro olarak güncellenmiştir. Başvuru yapılan ülkenin konsolosluğuna göre değişiklik gösterebilir. 11 Haziran 2024 öncesi olan başvurularda 80 Euro olarak ödeme yapılacaktır.

  • Schengen Vizesi Ülkeleri 

Schengen vizesi ile 27 Schengen ülkesine seyahat edebilirsiniz. Bu ülkeler arasında Yunanistan, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Almanya, İtalya, Letonya, İzlanda, Hollanda, Finlandiya, Macaristan, Lüksemburg, Litvanya, Estonya, Avusturya, Norveç, Malta, Belçika, Fransa ve Çek Cumhuriyeti gibi popüler turistik destinasyonlar bulunmaktadır.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver