İşverenler, kurumunda çalıştırmış olduğu tüm işçilere sigorta yapmak zorundadır. Sigorta, çalışan işçinin çalışmış olduğu zamanı, sağlığını ve tüm diğer haklarının güvence altına alınmasını ifade eden bir kavramdır. Sigorta süreçleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ilgilenmektedir ve bu kapsamda tüm çalışanlar aylık olarak elde etmiş olduğu maaş tutarını, sigorta primlerini ve vergi kesintilerini görebilir. Emekli olma yaşı ve maaş gibi bilgilerin bulunduğu hizmet dökümü sayesinde ileride oluşabilecek hak kayıpları önlenir. SGK Hizmet Dökümü Nedir? ve SGK Hizmet Dökümü Ne İşE Yarar? gibi konuların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
SGK Hizmet Dökümü Nedir?
SGK hizmet dökümü, sigortalı olarak çalışan kişilerin SGK tarafından sigortalılık durumlarını ve çalışma geçmişini detaylı bir şekilde gösteren resmi bir belgedir. Hizmet dökümü, kişilerin çalışma hayatları boyunca SGK’ya bildirilen prim günlerini, hizmet sürelerini ve diğer birçok önemli bilgiyi içerir. Çalışanların emeklilik, malullük, yaşlılık, ölüm yardımları gibi sosyal güvenlik haklarını düzenleyerek kontrol edilmek amacıyla da kullanılır.
Eski sistemde Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı adı ile işlem yapılırken yeni yasa kapsamında tüm sistemler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) adı altında tek bir yerde birleşmiştir.
SGK hizmet dökümü 4A, 4B ve 4C olarak üçe ayrılmaktadır:
4A Hizmet Dökümü: Eski sistemde SSK’ya bağlı olarak çalışan kişiler yeni yasa kapsamında 4A grubundadır. Herhangi bir özel işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişiler 4A grubundadır.
4B Hizmet Dökümü: Eski sistemde Bağ-Kur’a bağlı olarak kişiler yeni yasa kapsamında 4B grubundadır. Serbest meslek mensupları, işyeri sahipleri, sanatkar ve esnaflar ise 4B grubundadır.
4C Hizmet Dökümü: Eski sistemde Emekli Sandığı’na bağlı olan kişiler 4C grubundadır. Devlet memuru olarak hizmet eden ve kadrolu olarak kamu kurumlarında çalışanlar 4C grubundadır.
SGK Hizmet Dökümü Ne İşe Yarar?
SGK hizmet dökümü, çeşitli sosyal güvenlik işlemleri için önemli bir unsurdur. En temel işlevi, kişinin prim günlerini, prim ödemelerini, ve sigortalılık sürelerini resmi bir belge üzerinden doğrulamaktır. SGK hizmet dökümü, sabit gelir elde ettiğini ispatlamak, sigortalı olduğunu kanıtlamak, emeklilik başvurusu, malullük ve yaşlılık sigortası gibi sosyal güvenlik hakları için başvuru yapılırken kullanılır. SGK hizmet dökümü aynı zamanda, işten ayrılma ve yeni bir iş arama sürecinde olan kişilerin yeni iş başvurusu yapacağı sırada, diğer işletmeler tarafından istenen belgelerden biridir.
SGK Hizmet Dökümü Ne İçin Kullanılır?
4A hizmet dökümünde yer alan bilgiler birçok alanda ihtiyaç duyulan bilgileri içerir. Bu neden hizmet dökümü farklı amaçlarla kullanılabilen resmi bir belgedir. Hizmet dökümünün kullanıldığı alanlar şunlardır:
-
Kıdem tazminatı hesaplama
-
SGK borç sorgulama
-
Sigortalı olan kişinin prim günü ve prim sayısını tespit etme
-
Emeklilik yaşı hesaplama
-
Emeklilik yaşı sorgulama
-
Emeklilik maaşı hesaplama
-
Vize başvurusu yaparken
-
Mahkeme ve resmi kurumlar
-
Yeni işe başvuru yaparken
-
Malullük ya da yaşlılık sigortası hesaplama
SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?
SGK hizmet dökümü birçok alanda kullanılan resmi bir belgedir. SGK hizmet dökümü almak için, e-devlet sistemine T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra arama kısmına “SGK Hizmet Dökümü”, “4A Hizmet Dökümü” ya da “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” yazarak, hizmet döküm belgenizi alabilirsiniz.
E-devlet üzerinden almak istemeyen kişiler ise, ikamet edilen bölgedeki SGK il veya ilçe merkezine gidip, SGK hizmet dökümünü temin edebilir.
SGK Hizmet Dökümünde Bulunan Bilgiler Nelerdir?
SGK hizmet dökümü, resmi bir belgedir ve birçok alanda sıkça kullanılmaktadır. Emeklilik başvurusu yaparken mevcut prim günleri ve sigortalılık süresini göstermek için kullanılabilirken aynı zamanda vize başvurusu işlemlerinde de kullanılan bir belgedir. Sağlık raporu ve malullük yardımı başvurularında da prim günlerinin ve hizmet sürelerinin doğruluğunu kanıtlamak için de bu belge kullanılmaktadır.
SGK hizmet dökümünde bulunan bilgiler ise şunlardır:
-
Temel sigorta bilgiler
-
Sigortalı olarak ilk işe giriş tarihi
-
İşten çıkış tarihleri
-
Sigortalı olarak çalışılan gün sayısı
-
Ay bazlı yatırılan prim tutarları
-
Sigortalının çalıştığı işyeri ünvanı ve adres bilgileri
-
Kıdem birimleri ve kıdem tazminatı bilgileri
SGK hizmet dökümü, sosyal güvenlik haklarınızı ve prim günleriniz gibi birçok bilgiyi takip etmenizin yollarından biridir. İş hayatındaki her aşamada önemli rol oynayan hizmet dökümü, çeşitli sosyal güvenlik işlemlerinde ihtiyaç duyulan resmi bir belgedir. Bu nedenle, SGK hizmet dökümünüzü düzenli olarak kontrol ederek, sosyal güvenlik haklarınızı korumuş olursunuz.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
İş Göremezlik Raporu Nedir? İş Göremezlik Ücreti Ne Kadar?
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Kaç Günlük Rapor Maaştan Kesilir?
Fahri Trafik Müfettişi Nedir? Nasıl Olunur?
Kan Grubu Kartı Nasıl Alınır?
ALES Sınav Konuları Nelerdir?
Gardiyan Nasıl Olunur?
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?