Taşınma İzni Nedir? Kaç Gündür?

Taşınma İzni Nedir? Kaç Gündür?
Taşınma İzni Nedir? Kaç Gündür?
Taşınma izni, çalışanların yorucu olan ev taşıma sürecinde abonelikler, ikametgah, nakliyat gibi işlemleri yapabilmesi için talep ettiği izin türüdür. İşverenler tarafından verilen Taşınma İzni Nedir? ve Kaç Gündür? sorularının yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Taşınma İzni Nedir?

Taşınma aşaması, yorucu ve kapsamlı bir süreçtir. Nakliyat, yeni ev abonelikleri, ikametgah işlemleri gibi yapılması gereken resmi kurum işlemleri nedeniyle uzun sürebilmektedir. Taşınma izni, çalışanların yeni bir eve yerleşme sürecinde işverenden talep ettiği ve işverene bağlı olarak verilen bir izin türüdür. 

Taşınma izni süresince; çalışanlar; abonelik işlemlerini, tadilat süreçlerini, eşyaların nakliye ve yerleştirme gibi işlemlerini yapabilmek için gerekli olan zamanı elde eder. İşyerindeki iş ve görev tanımının getirmiş olduğu sorumluluklar ile kişisel hayatındaki taşınma sürecinin sorumluluklarıyla aynı anda uğraşmak zorunda kalmadan çalışanlar, işlerini rahat bir şekilde halletmiş olur. Böylece, işyerine daha yüksek bir motivasyon ve kişisel hayatındaki işlerin tamamlanmasının vermiş olduğu rahatlıkla geri döner.

Taşınma İzni Zorunlu Mu?

4857 sayılı İş Kanunu kapsamında, işçilerin izin çeşitli izin haklarından bahsedilir. Fakat İş Kanunu’nda taşınma izni ile ilgili herhangi bir madde bulunmamaktadır. İş Kanunu’nun 55. maddesinin “j” bendine göre ücretsiz veya ücretli izin kullanma hakkı bulunur. Bu maddeye göre ise taşınma izni kullanmak mümkündür. Yani, taşınma izni işveren tarafından verilmesi gereken zorunlu bir izin türü değildir fakat işçi, işverenden ücretli ya da ücretsiz izin talebinde bulunabilir. Bu izinlerde ise maaş kesintisinin yapılıp yapılmayacağı işçi ve işverenin anlaşmasına bağlıdır.

İşveren ve işçi arasında yapılan iş sözleşmesinde, ev taşıma ya da taşınma izni ile alakalı madde eklemek mümkündür. Eğer yapılan iş sözleşmesinde, taşınma sürecinde izin kullandırma zorunluluğu yaratan bir madde var ise, işveren işçiye taşınma izni vermek zorundadır. 

Taşınma İzni Kaç Gündür?

Ev taşıma izni süresi hakkında İş Kanunu kapsamında herhangi bir maddeye yer verilmemiştir fakat işçiler, işverenden ücretli ya da ücretsiz izin kapsamında taşınma izni alabilmektedir. Taşınma izni süresi, çalışanın isteğine ve işverenin onayına göre 1 ile 3 gün arasında olabilmektedir. Çalışanlar, işverenlerinden ya da ilgili departmandan uygun bulunması durumunda taşınma izni adı altında ücretli ya da ücretsiz izin kullanabilir. 

Taşınma izninin iş akışını aksatmaması için, ilgili departmana ya da işverene öncesinde bildirilmesi gerekmektedir. Taşınma izni talebinizi sözlü bir şekilde ifade ederek, hazırladığınız dilekçe ile somutlaştırıp, teslim edebilirsiniz. 

Taşınma İzni Mazeret İzni Midir?

Taşınma izni, mazeret izinleri kapsamında olan bir izin türü değildir. İş Kanunu kapsamında düzenlenen mazeret izni, çalışanların kişisel hayatındaki acil sebepler nedeni ile kullanabileceği ücretli izin kapsamında olan bir izin türüdür. Bu sebeple işveren, yeni eve taşınma sürecinde olan ve izin talep eden çalışanına taşınma izni vermek zorunda değildir. Taşınma izninin işveren tarafından verilmemesi üzerine, personellerin kişisel yaşam ve iş yaşamı hayatını dengeleyememesine neden olabilir. Taşınma süreci zor bir süreçtir ve bir evi yerleştirme süreci bir hayli yorucudur. Çalışanın, iş performansını ve motivasyonunu etkilememesi için bazı şirketler taşınma gibi kişisel durumlarda inisiyatif gösterebilmektedir.

Taşınma İzni Maaştan Kesilir Mi?

Taşınma izninin maaştan kesilmesi durumu işveren-işçi arasındaki anlaşmaya bağlıdır ve işverenlerin taşınma izni vermesi yasal bir zorunluluk değildir. Taşınma izni işverenin inisiyatifine ve işyerinin iç politikalarına bağlıdır.

Ev taşıma süreci, çalışanların mazeret izni ya da ücretli izin hakları arasında yer almayan bir izin türüdür. Yapılan iş sözleşmesinde, taşınma izni ile ilgili bir maddeye yer verilmiş ise, işveren bu izni kullandırmak zorundadır. Taşınma izni adı altında çalışana verilecek olan izin eğer ücretsiz izin ise maaştan kesilir fakat ücretli izin kapsamında verilecek olan izin ise maaşından kesilmez.

Birçok işyeri, çalışanların taşınma süreçlerini desteklemek amacı ile taşınma izni verebilmektedir. İşverenler, çalışanlarının taşınma sürecinde yaşayabileceği zorlukları azaltmak için bu tür izinleri işyeri politikalarına dahil etmektedir. 

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver