Ticaret Sicil Gazetesi Nedir?

Ticaret Sicil Gazetesi Nedir?
Ticaret Sicil Gazetesi Nedir?
Ticaret sicil gazetesi, ticari işlemlerle ilgili resmi duyuruların yapıldığı, Ticaret Odasına kayıtlı işletmelere ait bilgilerin yayınlandığı bir gazetedir.

Ticaret Sicil Gazetesi Nedir?

Ticaret Sicil Gazetesi, ticaret sicil müdürlükleri tarafından yayımlanan ve ticaret siciline kayıtlı olan şirketlerin, kooperatiflerin, derneklerin ve ticari kuruluşların, yasal yükümlülükleri çerçevesinde yapmaları gereken bildirimlerin yayımlandığı resmi bir yayındır. Ticaret sicil gazetesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi gazetesinden bağımsız olarak yürütülür. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 35.maddesi ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’na göre çıkarılmaktadır. Ticaret sicil gazetesinin amacı, ticaretle ilgili işlemlerin, değişikliklerin ve duyuruların kamuoyuna resmi olarak duyurulmasını sağlamaktır. Örneğin şirket adresinin değişmesi, ortaklık, yönetim kurulu değişikliği gibi işlemler Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanır. 

Ticaret Sicil Gazetesi Ne İşe Yarar?

Ticaret Sicil Gazetesi, firmaların ya da işletmelerin ticari kayıtların yayınlandığı ya da yasal faaliyetlerinden bahsedildiği, şirketler hakkında çeşitli bilgilere yer veren bir kaynaktır. Ticaret Sicil Gazetesi, işletmelerin yasal faaliyetlerini takip etmek isteyen kişi ya da kuruluşlar için önemli bir kaynaktır. Herhangi bir şirket hakkında bilgi sahip olmak isteyen bir müşteri, Ticaret Sicil Gazetesinde firmanın yönetim şeklini, sermayesini, ticaret unvanını, temsil yetkilerini öğrenebilmektedir. Bunların haricinde bir firmanın tescil edilen patentleri, markaları, hisse devirleri, yönetim kurulu kararları da Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanmaktadır.

Ticaret Sicil Gazetesi İçeriği Nedir?

Ticaret Sicil Gazetesi, çeşitli ticari işlemler ve yasal bildirimleri içermektedir. Bu bildirimler arasında:

  • Şirket kuruluşu ve ortaklık bilgileri,

  • Şirket ünvan değişiklikleri,

  • Yönetim kurulu üyelerinde meydana gelen değişiklikler,

  • Sermaye artış ya da azalış,

  • Şirket adres değişiklikleri,

  • Tasfiye ve iflas duyuruları yer alır.

 Her yapılan duyuru, Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlandıktan sonra yasal olarak geçerlilik kazanır ve bu bilgiler Ticaret Sicil Müdürlükleri tarafından resmi kayıtlara işlenir. 

Ticaret Sicil Gazetesi Nereden Alınır?

Ticaret Sicil Gazetesi, Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından haftalık olarak yayınlanan bir gazetedir. Ticaret Sicil Gazetesi perakende olarak satışa sunulan bir gazete türü değildir. Ticaret Sicil Gazetesinin resmi internet sitesinden ya da ilgili Ticaret Sicil Müdürlüklerinin dijital platformlarından da bu gazete yayınlarına ulaşabilirsiniz. Bu platformlarda arama yaparak belirli bir şirketin veya ticari işlemin geçmişine dair bilgi edinebilirsiniz. Ticaret Sicil Gazetesi, gazetede ilan veren kişilere posta ile ulaştırılır.

Ticaret Sicil Gazetesi Hangi Şirket Türleri İçindir?

Ticaret Sicil Gazetesi, Türkiye’de yasal olarak kurulmuş olan tüm işletme sahipleri için zorunludur. Türkiye’de Ticaret Odasına kayıtlı olan ve yasal düzenlemelere tabi tutulan şirketlerin işlemlerini ve duyurularını resmi olarak yayınladığı bir kaynak olan Ticaret Sicil Gazetesi,  önemli bir bilgilendirme aracı oluğ her tür ticaret ve iş faaliyetinin şeffaf bir şekilde yayımlanmasını için kullanılır. Ticaret Sicil Gazetesinin içerdiği şirket türleri şunlardır:

  • Anonim Şirketler (A.Ş.)

  • Limited Şirketler (Ltd. Şti.)

  • Kooperatifler

  • Komandit Şirketler

  • Kollektif Şirketler

  • Dernekler

Ticaret Sicil Gazetesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ticaret Sicil Gazetesinde, işletmelerin yasal faaliyetlerine dair bilgiler yayınlanmaktadır. Ticaret Sicil Gazetesi sorgulama, herhangi bir konu üzerinde Ticaret Sicil Gazetesinin resmi web sitesi üzerinden, herhangi bir firmanın ya da işletmenin sorgulamasını yapma işlemidir. Ticaret Sicil Gazetesi sorgulama işleminde; firmanın kuruluş tarihi, amacı, sermayesi gibi bilgiler, yönetim şekli (anonim şirket, limited şirket vb.), sermayesi ya da özel durumları, tescil edilen markaları ve patentleri, tescil edilen taşınmaz malları ve ipotekleri, işyeri açılış ve kapanış bilgileri, yönetim kurulu üyelikleri, ortak değişiklikleri gibi bilgilerin sorgulaması yapılabilir. 

Ticaret Sicil Gazetesi Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Ticaret Sicil Gazetesi; Ticaret Bakanlığı, Türkiye Ticaret Odaları, Sanayi ve Ticaret Borsaları Birliği tarafından çıkarılan resmi bir gazetedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin başkanı, Ticaret Sicil Gazetesinin de başkanıdır.  Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanan bilgiler, hukuki açıdan bağlayıcıdır. Bir firmanın, unvan değişikliği, şirket adres değişikliği gibi önemli duyurular, gazetede yayınlandığında bu bilgiler tüm ilgili olan taraflar için geçerli sayılan bilgilerdir. Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanan bilginin aksini niteleyen herhangi bir ilan verilmediği sürece ilan geçerliliğini 5 yıl süresince korunur. 

Ticaret Sicil Gazetesine Nasıl İlan Verilir?

Ticaret Sicil Gazetesine ilan vermek isteyen kişiler ve kurumlar, Ticaret Sicil Müdürlüğüne bağlı olan noktalardan ilan verebilmektedir aynı zamanda resmi web sitesi üzerinden de ilan verme işlemi yapılabilmektedir. Kamu tüzel kişiler, mahkemeler ve resmi kurumlar Ticaret Sicil Gazetesine ilan verebilmektedir. İlan metnini, içeriğe uygun olacak şekilde hazırlayarak şirketin ticari faaliyetleri, doğru ve açık bir şekilde ifade edilmelidir. Hazırlanan ilan metnine göre, ilan ücreti hesaplanır ve ilgili bankalara ödeme yapılır. Ücret yatırıldıktan sonra ilan metninin asıl nüshası ödeme dekontu ile beraber Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğüne gönderilir. İlan metni incelenir ve uygun bulunması halinde yayına alınır. 

Ticaret Sicil Gazetesinde Hangi Sorgulamalar Yapılır?

Ticaret Sicil Gazetesinde, işletmelerin yasal faaliyetleri ile ilgili bilgiler yayınlanmaktadır. Ticaret Sicil Gazetesinde yapılabilecek sorgulamalar şunlardır:

  • Şirketin kuruluş tarihi, amacı, sermayesi

  • Yönetim şekli (anonim şirket, limited şirket, kooperatif vb.)

  • Sermayesi

  • Tescil edilen patentleri ve markaları

  • Tescil edilen taşınmazları

  • İpotekleri

  • Firma açılış ve kapanış bilgileri

  • Yönetim kurulu üyelikleri

  • Ortaklık değişiklikleri

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver