Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi 2025'te Yürürlükte

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi 2025'te Yürürlükte
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi 2025'te Yürürlükte
Özellikle akaryakıt sektöründeki usulsüz faturaları bitirecek olan UTTS, 2025'te yürürlüğe giriyor. Detayları yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Nedir?

Türkiye'deki araçların tanınmasını, hareketlerinin denetlenmesini sağlayacak olan sistemdir. Özellikle kayıt dışı ve usulsüz fatura kesimini tespit etmek ve sonunu getirmek amaçlanmaktadır. İstasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan sistemdir.

UTTS'nin Amacı Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdare Başkanlığı tarafından geliştirilen yerli ve milli sisteme UTTS denmektedir. Bu sistemin tüm altyapı çalışmaları tamamlanmış olup akaryakıt sektöründeki usulsüz fatura kullanımının önüne geçmek amaçlanmıştır. Bu sayede  her yıl yaklaşık 15 milyar TL'lik vergi kaybının da önüne geçilebilecektir.

UTTS Zorunlu mu?

UTTS, yalnızca vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak. 31 Aralık 2024 tarihine kadar araçlara taşıt tanıma biriminin takılması gerekecek. Kişi ve kuruluşların iş yerine ait veya kiralayarak elde ettikleri araçlarda sistemin 2025 başından itibaren hazır olması zorunlu.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?

Taşıtların yakıt depo girişlerine Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılır. Yakıt dolum işlemi sırasında TTB’den plaka bilgisi diğer UTTS donanımları aracılığı ile otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza iletilir.

UTTS mükellefleri ve paydaşları Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kaydolurlar.

Taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işleten mükellefler UTTS donanımlarına ilişkin montaj taleplerini UTTS platformu üzerinden Darphane’ye bildirirler. Darphane tarafından yetkilendirilmiş olan Yetkili Montaj Firmaları Darphane’den temin edecekleri UTTS donanımlarını taşıtlara ve akaryakıt istasyonlarına monte ederler.

UTTS Nasıl Taktırılır?

UTTS Taşıt Tanıma Birimi (TTB)’nin montajı Yetkili Taşıt Montaj Firmaları tarafından yapılacaktır. Bu firmalar Darphane tarafından yetkilendirilecek ve UTTS internet adresinde yayınlanacaktır.

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taşıtların yakıt depo girişine takılacaktır. Taşıtın sahiplik ve/veya plaka bilgisinin değişmesi, bozulma veya zarar görme gibi durumlar oluşması halinde Yetkili Taşıt Montaj Firmaları tarafından yeni bir Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taşıta takılacaktır.

Akaryakıt alımlarını gider olarak beyan eden her vergi mükellefi kiralama yoluyla edindiği veya işletmesine dâhil olan ve işte kullandığı her taşıta Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmakla yükümlüdür.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver