Uzman Erbaş Nasıl Olunur?

Uzman Erbaş Nasıl Olunur?
Uzman Erbaş Nasıl Olunur?
Uzman erbaş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde önemli bir yer tutan; uzman çavuş ve uzman onbaşı rütbelerinde erbaş statüsünde olan askeri personeldir. KPSS sonuçlarının da açıklanması ile beraber birçok kişi nasıl uzman erbaş olunur sorusunun yanıtını merak etmekte.

Uzman erbaşlar, hem askeri hem de teknik becerileri ile çeşitli görevleri yerine getirerek orduya katkıda bulunur. Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, Jandarma Genel Komutanlığı’na 9 bin 690 sözleşmeli uzman erbaş alınacak. Uzman erbaş başvuruları ise 7 Ekim ile 21 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Uzman erbaş olmak için 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu ve Uzman Erbaş Yönetmeliğinde belirlenen şartlara uyulması gerekmektedir. En az lise mezunu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ilk şartlar arasında yer alsa da uzman erbaş alımı için başvuru yapılan yılın Ocak ayının ilk günü itibari ile 27 yaşını bitirmemiş olmak gerekmektedir. Fakat sözleşmeli er olarak görev yapan ve üçüncü görev yılını tamamlamış olan kişiler için yaş sınırı 29 olarak belirtilmiştir. Uzman erbaş olmak için askerlik görevinin yapılmış olması ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen sağlık şartlarına, başvuru yapacak kişinin uygun olması gerekmektedir. 

Uzman erbaş başvurusu alımı yapılacak olan Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ya da Milli Savunma Bakanlığı resmi web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Uzman erbaş adayları sınav ve mülakatları başarı ile tamamlamaları halinde eğitime alınarak burada da eğitimin başarı ile tamamlanmasından sonra uzman erbaş rütbesine sahip olmaktadır. Uzman erbaş olmak için bir diğer yol ise uzman onbaşı olarak göreve başlayıp sonrasında uzman erbaş/uzman çavuş olmaktır. 

Uzman Erbaş Olma Şartları Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

  • 27 yaşını doldurmamış olmak,

  • En az 167, en fazla 210 cm boyunda olmak,

  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumlu olması,

  • Uzman onbaşı olmak için en az ilköğretim mezunu olmak,

  • Uzman erbaş olmak için en az lise mezunu olmak,

  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeni ile tedavi görmemiş olması,

  • Sağlık durumunun uzman erbaş olmaya uygun olması,

  • Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olan tam teşekküllü bir hastaneden alınan raporla sağlık durumunu kanıtlamak,

  • Askerlik hizmetini yaparken başvuru yapacak olanlar için uygun nitelik belgesinin alınmış olması,

  • Devlet memurluğundan ya da kamu görevinden herhangi bir sebepten dolayı çıkarılmamış olmak,

  • Adli sicil kaydının bulunmaması,

  • Dilinde pelteklik, kekemelik, tutukluk gibi konuşma özürlerinin bulunmaması,

  • Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki olarak bir engelinin olmaması gerekmektedir.

Uzman Erbaş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Uzman erbaş, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı olarak çalışan kamu personelleridir. Uzman erbaşlar bulundukları kuvvet komutanlığı ya da sınıfına göre başvuruları, görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilmektedir. Yayımlanan duyurulara göre yapılan uzman erbaş başvuruları, belirtilen şartları sağlayan kişiler tarafından resmi web sitesi aracılığı ile yapılmaktadır. Uzman erbaş başvurusu yapacak olan adaylar, KPSS puanları doğrultusunda öğrenim seviyelerine göre branş bazında sıralanmakta, sınava girmekte ve mülakata çağırılmaktadır.

Uzman erbaş başvurusu yapmak isteyen adayların son yapılan KPSS puanı baz alınarak en az 50 ve üzeri puan almış olmaları gerekmektedir. Sözleşmeli uzman Erbaş başvuruları başvurulacak olan kuvvet komutanlığı resmi web sitesinden yapılabildiği gibi aynı zamanda e-Devlet platformu Personel Temin Sistemi sekmesi üzerinden de yapılabilmektedir. 

2025 Sözleşmeli Uzman Erbaş Alımı

Resmi Gazete’de yayımlanan sözleşmeli uzman erbaş alımı ilanı ile beraber birçok kişi sözleşmeli uzman erbaş alımının detaylarını merak etmekte. Toplamda 9.690 jandarma, 5 bot serdümeni, 500 sıhhıyeci, 100 muharebe ve 10 havacılık alanında olmak üzere uzman erbaş alımı yapılacağı duyuruldu. Jandarma uzman erbaş alımı başvurusu ile ilgili 2025 Jandarma Genel Komutanlığı Sözleşmeli Uzman Erbaş Temini Kılavuzu geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Sözleşmeli uzman erbaş alımı başvuruları 7 Ekim ile 21 Ekim 2024 tarihleri arasında e-Devlet platformu üzerinden yapılacak. e-Devlet sistemine T.C kimlik numarası ve şifresi ile giriş yaparak arama bölümüne Personel Temin Sistemi (PTS) yazılarak başvuru koşullarını sağlayan adaylar, başvuruda bulunabilecektir. Sözleşmeli uzman erbaş alımı başvuruları 21 Ekim saat 23:59’a kadar devam edecektir. 

Uzman Erbaş Maaşları Ne Kadar?

Uzman erbaş, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde belirli bir rütbe sistemine göre görev yapan askeri personellerdir. Uzman erbaş, TSK rütbe sisteminde “er” ve “onbaşı” rütbelerinin üstünde yer alır. Uzman erbaş rütbesi, genellikle “uzman çavuş” olarak da adlandırılmaktadır. 

Uzman erbaşlık Türk Silahlı Kuvvetleri’nde önemli bir rol oynayan ve birçok genç tarafından tercih edilen bir meslek haline geldi. Uzman çavuş maaşları, kıdeme ve görev alanına göre değişiklik göstermektedir. 2024 yılında en düşük uzman erbaş maaş 42.900 TL olarak belirlenirken ortalama olarak uzman erbaş maaşları 53.600 TL civarındadır. Kıdemli uzman erbaş maaşları ise 110.600 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Jandarma, komando ya da sözleşmeli uzman erbaşlık maaşları ise değişiklik göstermektedir. Sözleşmeli uzman erbaş maaşı en düşük 36.400 TL ile 75.000 TL arasında kıdeme göre artmaktadır. 

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver