Yapay Zeka 2025 Yılında Müfredatlarda

Yapay Zeka 2025 Yılında Müfredatlarda
Yapay Zeka 2025 Yılında Müfredatlarda
Yapay zeka derslerinin, 2024-2025 eğitim öğretim yılında üniversitelerin ders müfredatlarında yer alması planlanıyor.

Yapay zeka, bilgisayar sistemlerinin insan benzeri zeka davranışlarını sergilenmesini sağlayan bilim ve mühendislik dalıdır. Son yıllarda oldukça popülerleşen ve büyük bir hızla ilerleyerek hayatımızın birçok alanında kullanılmaya başlanmıştır. 

Yapay Zeka Dersleri 2025 Yılında Ders Müfredatlarında Olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, YÖK ve BTK Akademi ile beraber yürüttüğü çalışmalar sonucunda yapay zeka derslerinin 2024-2025 eğitim öğretim yılında belirli üniversitelerin müfredatında yer alacağını söyledi.

Yapay zeka ile ilgili derslerin üniversite müfredatına dahil edileceğini vurgulayan bakan, BTK akademi tarafından alınan derslerin öğrencilerin, üniversite dışı kazanım olarak transkriptlerine yansıtılacağını bildirdi.

Uraloğlu, yeni açılan ve 2024-2025 eğitim öğretim yılında öğrenci alacak olan yapay zeka temelli 12 adet ön lisans programının bazı derslerinin BTK Akademi tarafından karşılanması üzerine çalışmalar yapıldığını söyledi. Yapay zeka hayatımızın her alanında kullanılmaya başlandı ve ne yazık ki yapay zekanın sunmuş olduğu imkanlar kötü niyetli kişiler tarafından da kullanılabiliyor. Bu nedenle gençlerin yapay zeka ve dijital teknoloji konusunda doğru eğitilmesini sağlamalıyız sözlerini ekledi. 

2024-2025 Yılı Güz Döneminde Yapay Zeka Dersleri Nasıl Eklenecek?

Pilot olarak ön lisans programlarında okutulmaya başlanacak olan yapay zeka dersleri için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Uraloğlu, 2024-2025 yılı güz döneminde derslerin başlayacağını bildirdi. 2024 Ağustos ayı sonuna kadar çalışmaların tamamlanacağını planladıklarını söyledi. “Mevcut ön lisans derslerinin bir kısmı için BTK Akademide uygun içerik bulunamıyor veya uygun olan dersler içerik olarak eksik kalabiliyor. Bu nedenle ilave olarak yeni ders veya eksik içerik tamamlama çekimi içi üniversitelerimizden teklifler alacağız” şeklinde yapay zekanın ders müfredatına nasıl ekleneceği hakkında bilgi verdi.

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka; akıl yürütme, problem çözme, dil anlama gibi insan zekasına özgü olan yeteneklerini taklit eden bilgisayar kontrolünde olan programlardır.  Yapay zeka sistemleri, veri kümeleri üzerinde çalışarak çeşitli algoritmalar kullanır ve belirli görevlerde insanlardan daha hızlı ve etkili sonuçlar elde eder. Akıllı sensörler, izleme araçları gibi çeşitli kaynaklardan büyük veriler toplayan yapay zeka programları verilerden anlam türeterek kendi kendine öğrenen sistemler oluşturmaktadır. 

Yapay Zeka Nasıl Geliştirilir?

Yapay zeka geliştirme süreci; veri toplama, veri ön işleme, algoritma seçimi, eğitim ve model geliştirme, test ve doğrulama, iyileştirme adımlarını içermektedir. Veri toplama; yapay zeka modelleri çoğunlukla büyük oranda veriye ihtiyaç duymaktadır. Örnek verecek olursak, bir görüntü tanıma sistemi geliştirmek istiyorsanız, binlerce görüntüye ihtiyacınız vardır. Veri ön işleme; toplanan veriler karmaşık olabilir bu nedenle toplanan verilerin filtrelenmesi gerekmektedir. Algoritma seçimi; yapay zeka uygulaması için en uygun olan algoritmayı seçmek gerekmektedir. Daha sonrasında seçilen algoritma kullanılarak model eğitimi yapılır ve modelin istenilen görevi öğrenmesi sağlanır. Model, testler üzerinde değerlendirilir ve performansı ölçülür. 

Yapay Zeka Kullanım Alanları Nelerdir?

Yapay zeka, bilgisayar ve mühendislik bilimi ile ilişkili fakat yapay zeka günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Yapay zeka; spor, tarım, sağlık, ekonomi, finans, telekomünikasyon, otomotiv, sağlık, eğitim, ulaşım gibi sektörlerde kullanılmaktadır. 

  • Akıllı telefonlar, yapay zeka uygulamasının en yaygın örneklerinden birisidir. Yazım hatalarının otomatik düzeltilmesi, harita uygulamalarında en iyi güzergah önerisi, trafikte yapılan zaman tahmini, sesli asistanlar gibi alanlar arasında yapay zeka kullanılmaktadır.

  • Yapay zeka, otomotiv sektöründe son dönemlerde oldukça popüler hale gelmiştir. Çevreyi algılayabilen sensörler, sürücüsüz araçlar ile kullanım deneyimi sunan yapay zeka algoritmaları kullanıcı deneyimi doğrultusunda gelişerek ilerlemektedir.

  • Dijital pazarlama sektöründe kullanılan yapay zeka, e-ticaret sitelerindeki müşterilere kişiselleştirilmiş deneyimler sunmakta. Böylece siteyi ziyaret eden kullanıcılar, kişisel zevk ve ihtiyaçlarına göre sunulan içerikler ile karşılaşmakta. Ayrıca, sosyal medya verilerini analiz ederek, oluşturulan reklamların ve içeriklerin doğru hedefleme ile kişilere sunulmasını kolay hale getirmekte. 

  • Yapay zeka sistemleri finans sektöründe de sıkça kullanılmaktadır. Örneğin; finansal piyasa analizi, yatırım stratejilerinin belirlenmesi, risk analizi, dolandırıcılık tespiti gibi alanlarda yapay zeka algoritmaları kullanılmaktadır. Yapay zekanın kullanıldığı alanlar sayesinde finansal kurumlar daha etkili ve doğru çözümler sunarak müşterilerine daha iyi hizmet verebilmektedir. 

  • Yapay zeka destekli algoritmalar, insan dilini anlama ve işleme özelliğine sahip, bu özellikle beraber metinlerin analizini yapan yapay zeka uygulamaları, insanların farklı diller ile iletişim kurabilmesini ya da metin ve ses içerikli çevirileri yapabilmesini, özetleyebilmesini sağlamakta.

Yapay zeka, modern dünyanın en önemli teknolojik ilerlemelerinden birisidir. Birçok alanda devrim niteliğinde değişiklikler yaratarak insan hayatını kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Yapay zeka teknolojisinin sunduğu fırsatları değerlendirirken, etik ve oluşabilecek toplumsal sorunlara da dikkat etmek gerekmektedir. 

Günlük Hayatta Kullanılan Yapay Zeka Uygulamaları 

Yapay zeka birçok alanda insanların karar alma sürecine dahi yardımcı olabilmektedir. Yapay zeka sayesinde, sunulan hizmetler daha kaliteli ve hızlı bir şekilde sunularak insanların hayatı kolaylaştırılmaktadır. Yapay zekanın günümüzde kullanıldığı alanlar ise şunlardır: yüz tanıma, güvenlik ve gözetleme, sahte fotoğraf ve video üretimi, müzik tanıma, sesli yanıt ve şifret, çeviriler, online sohbet ve asistan, yazım düzeltme ya da öneri, ilan önerisi, müzik önerisi, müşteriler için kampanya önerisi, sağlıkta tanı koyma, tedavi planlama, otonom araçlarda sürüş sistemi, insansız hava aracı (İHA), kötücül yazılım analizi gibi birçok yerde günlük hayatımızda yer edinmiştir. 

Türkiye’de Yapay Zeka Etiği

Yapay zekanın potansiyeli sınırsızdır ancak teknolojinin gelişimi ile bazı etik ve toplumsal sorunları beraberinde getirmektedir. Yapay zeka teknolojilerinin her alanda kullanılması bu alanda etik ve hukuki düzenleme gerekliliğini meydana getirmiştir. 

Türkiye, yapay zeka konusunda gerekli adımları atarak, yapay zeka kullanımının güvenli ve etik kurallar içerisinde gerçekleşmesini sağlamak için çeşitli ilkeler belirlemiştir.Türkiye’de yapay zeka uygulamaları etik ve hukuki olarak desteklenmektedir ve yapay zeka sistemlerinin insan haklarına saygılı ve şeffaf olmasını amaçlamaktadır. Türkiye’de yapay zeka etiği ile ilgili güncel konular Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı ile yürütülen “Yapay Zeka Stratejisi 2021-2025” kapsamında yapılmaktadır. Yapay Zeka Stratejisi ile, yapay zekanın sosyal ve ekonomik yaşamda yaygınlaşmasıyla ortaya çıkabilecek hukuksal sorunların tespit edilerek çözüme kavuşturulmasını hedeflemektedir.

Yapay Zeka Şirketlere Hangi Faydaları Sağlar?

Yapay zeka, sahip olduğu işlevler sayesinde birçok sektöre çeşitli avantajlar sunuyor. Yapay zeka, şirketlerin stratejilerine ve hedeflerine yönelik olan karar süreçlerine, çeşitli veriler sunarak katkıda bulunmakta.  Peki, yapay zeka şirketlere hangi faydaları sağlar sorusunun yanıtı ise:

  • Güvenlik ihlallerinin tespit edilmesi ve engellenmesini,

  • Kullanıcıların sorunlarını çözmek,

  • İş süreçlerinin otomatikleşmesi,

  • Verimliliği artırması ve maliyeti azaltması,

  • Ürün ve hizmet kalitesini artırması,

  • Tedarik zinciri ve lojistik gibi süreçlerin optimizasyonunu sağlamasına yardımcı olmaktadır.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver