Yıllık İzin Süresi Nasıl Hesaplanır?

Yıllık İzin Süresi Nasıl Hesaplanır?
Yıllık İzin Süresi Nasıl Hesaplanır?
İş-yaşam dengesinin sağlanması, dinlenebilmek ve yenilenebilmek için yıllık izin hakları çalışanlara sağlanmıştır. Peki yıllık izin nasıl hesaplanır?

İş ve yaşam dengesinin sağlanması çalışanların stres seviyesini yükseltmemek için oldukça önemli. Çalışanların hem zihinsel hem de fiziksel olarak yenilenebilmek açısından izin yapması gerekiyor. Bu izin ise çalışanlara yasal hak olarak sağlanmış durumda. Peki yıllık izin nedir?

Yıllık İzin Nedir? 

Çalışanlara, işverenler tarafından verilen ücretli izin süresine yıllık izin denir. Çalışanlar yıllık izinlerini herhangi bir kısıtlama olmadan istedikleri zaman kullanabilir. İzin süresi iş kanunu ile belirlenmektedir.

Yıllık izin sayesinde bedensel ve zihinsel olarak çalışanın iyi durumda kalması sağlanır. İş tatminini sürdürmek ve iş veriminin azalmasına engel olmak hedeflenir. Bununla birlikte çalışanların sosyal yaşamını da desteklemek amaçlanır.

Yıllık İzin Nasıl Hesaplanır?

Yıllık izin süresi çalışılan yıl sayısına göre değişmektedir. Yapılan son düzenlemelerle birlikte yıllık izin sürenizi aşağıdaki tabloya göre hesaplayabilirsiniz.

Çalışılan Yıl Sayısı

Yıllık İzin Süreleri

1-5 Yıl

14 gün

5-15 Yıl

20 gün

15 Yıl ve üzeri

26 gün

Memurlarda yıllık izin süresi farklı hesaplanmaktadır.

Çalışılan Yıl Sayısı

Yıllık İzin Süreleri

1-10 Yıl

20 gün

10 Yıl ve üzeri

30 gün

 

Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanmaktadır?

Yıllık izin ücretinizi öğrenmek için oldukça basit bir formülden yararlanabilirsiniz.

Yıllık İzin Ücreti = İzin Günü Sayısı X Günlük Ücret – Gelir ve Damga Vergisi Kesintileri

Sizler için küçük bir örnek yapalım. Brüt maaşı 35.000 TL olan birisi 4 yıldır aynı firmada çalışmaktadır. Bu kişinin yıllık izin hakkı 14 gündür. Şimdi gelelim hak ettiği yıllık izin ücretine:

35.000/30 = 1.166,66 TL

1.166,66 TL bu kişinin brüt günlük kazancıdır.

1.166,66 x 14= 16.333,33 TL – Gelir ve damga vergisi kesintisi

Yıllık İzin Süreleri Yaş Gruplarına Göre Değişir mi?

18 yaşının altında ya da 50 yaşından daha büyük kişilerin yıllık ücretli izin süresi, çalışma yılları 5 yıldan az olsa dahi 20 gündür.

Yani 17 yaşındaki bir işçi 19 yaşına erişene kadar her yıl 14 gün yerine 20 gün yıllık izin hakkı elde eder.

Avans Olarak Yıllık İzin Kullanılabilir mi?

Yıllık izin hakkı hizmet yılı tamamlandığında kullanılabilmektedir. Yani doldurulan her hizmet yılı için gelecek yıl içerisinde hakkınızdan faydalanabilirsiniz. Henüz yıllık izin hakkı kazanmamış kişiler işverenleri ile görüşerek avans olarak yıllık izin hakkından faydalanabilirler. Bu durumda yılını doldurduğunda elde edeceği yıllık izin hakkından düşülecektir.

Yıllık İzin Hakkı Bölünerek Kullanılabilir mi?

Cevap evet. Yıllık izin hakkınızı dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Eğer işveren ve çalışan anlaşırsa hak edilen izin hakkının bir bölümü 10 günden aşağı olmamak şartı ile tek seferde kullanılabilir.

Resmi Tatiller Yıllık İzinden Sayılır mı?

Resmi tatiller yıllık izin süresinden eksiltmemektedir.

İstifa Edilince Yıllık İzin Ücreti Alınır mı?

Her ne sebeple olursa olsun sözleşmenin feshedilmesi durumunda yıllık izin sürenize ait ücreti alabilirsiniz.

Kullanmadığınız İzin Haklarınızın Ücretini Alabilir misiniz?

Eğer 10 yıllık zaman aşımına uğramamış izin haklarınız bulunuyorsa ücretini talep edebilirsiniz. Eğer alacağınızı 10 yıl içinde talep etmezseniz 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunun 146. maddesine göre 10 yıllık zamanaşımı süresine tabii olursunuz.

Yıllık İzin Kullandırılmaması Mümkün mü?

İş Kanunu’nda belirtilenlere göre bir işçi yıllık izinlerini 10 günden az kullanamaz. Eğer işveren çalışana 10 günden az izin süresi tanırsa haklı fesih ile iş sözleşmesi feshedilebilir.

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver