Migros’un kurucusu Gottlieb Duttweiler, İşviçre’de bir toptancı firma için çalışmaktayken gıda fiyatlarının üretici ile tüketici arasındaki aracılar nedeniyle yükseldiğini ve bağımsız küçük boyutlu gıda perakendecilerinin düşük satışlar, uzun teslimat süreleri yüzünden zarar gören ürünler ve dengesiz masraf dağılımı dolayısı ile sıkıntı içinde olduğunu fark etmiştir.
1925 yılında bu fikirle yola çıkan Duttweiler, büyük miktarda malı avantajlı fiyatla alarak, düşük kar marjı ile tüketiciye sunma amacı ile yarı toptancı anlamına gelen Migros’u kurmuştur ancak Duttweiler kurduğu firmada düşük fiyatlar yerine her zaman "Kalite ve tazelik” prensibini ön plana çıkarmıştır.
Migros ayrıca Amerikan modeli uyarınca İsviçre’de self-servis hizmet veren ilk firma olmuştur.
1941’de Duttweiler, Migros’u kooperatif yapısına dönüştürmeye başlamıştır.
1954 yılında İsviçre Migros’un başarılı sisteminden etkilenen zamanının Ekonomi ve Ticaret Bakanı Prof. Fethi Çelikbaş’ın öncülüğünde, gıda ve tüketim maddelerini belediye kontrolü altında üreticiden sağlamak ve bu ürünleri sağlığa uygun koşullarda ve ekonomik fiyatlarla İstanbul’lulara ulaştırma amacıyla yüzde 51’i İsviçre Migros’a, yüzde 49’u ise Ziraat Bankası, Toprak Mahsülleri Ofisi, Et ve Balık Kurumu ile İstanbul Belediyesine ait olmak üzere Migros Türk T.A.Ş. kurulmuştur.
Migros, başlangıçta İsviçre’de olduğu gibi İstanbul'da da tüketim maddelerini, tüketicilere satış arabaları ile ulaştırmış, daha sonra ilki 1957'de balık pazarında Beyoğlu mağazası olmak üzere çeşitli semtlerde mağazalar açmaya başlamıştır.
1975 yılında Migros İsviçre’nin %51 hissesi Koç Holding’e devredilmiştir. Bu tarihten itibaren yeni bir anlayışla çalışmaya başlayan Migros, İstanbul içinde mağaza sayısını hızla arttırmıştır.
Migros, 1988 yılında İzmir'de de 4 mağaza açarak Ege Bölgesi için altyapı çalışmalarını başlatmıştır.
Migros, ekonomik fiyatları ve sağlığa uygun kaliteli ürünleri ile tüketiciler tarafından "Dürüst Satıcı" kimliğiyle benimsenmiştir.
Migros, 1990 yılından itibaren teknolojinin de yardımıyla, insan kaynağının sürekli gelişimini, motive edilmesini ve yönetimini sağlayacak sistemleri geliştirmiş ve kurumsal ilkeleri doğrultusunda uygulamaya başlamıştır.
Migros, 1990 ve 1991 yıllarında MM ve MMM mağaza formatları ile Türkiye de büyük mağazacılığın ilk adımlarını atmıştır.
Migros, 1991 yılında hisselerini halka açmıştır.
1992 yılında tüketiciye kredi kartıyla ödeme kolaylığı sağlanmış ve periyodik olarak yapılan müşteri memnuniyeti anketleri ile müşteri gözüyle Migros detaylı olarak irdelenmeye başlanmıştır.
Migros 1992 ve 1993 yıllarında tatil yörelerinde de müşterilerine hizmet vermeye başlamıştır. Kendi kontrolüyle lider firmalara ürettirilen "Migros" markalı ürünler yelpazesi, ekonomik ve kaliteli bir alternatif olarak tüketicisinin ilgisi ve beğenisi ile gelişmeye başlamıştır.
Mağaza yöneticilerinin mesleki bilgilerini ve yönetsel becerilerini geliştirmek amacıyla kurulan Migros Süpermarket Üniversitesi 1993 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Aynı yıl Mağaza çalışanlarının grup çalışmaları içinde yeni fikirler oluşturarak mağaza yönetimine direkt katkıda bulunmaları ve fikirlerini projelendirerek uygulamaya dönüştürmelerini sağlamak amacıyla oluşturulan "Katılımcı Personel Projesi” hayata geçirilmiştir.
Migros, kuruluşunun 40. yılında Euromoney dergisi tarafından Avrupa'nın en başarılı yönetilen şirketleri arasına girmiş ve Türkiye'nin en başarılı şirketi seçilmiştir.
1995 yılında Migros, sinerjisinden daha geniş halk kitlelerini yararlandırmak amacı ile Şok Ucuzluk Marketlerini de devreye sokarak, sektörde bir yeniliğe daha imza atmıştır.
Migros, 1996 yılında Azerbaycan Bakü'de ilk yurt dışı mağazası Ramstore'u açmıştır. Aynı yıl sonunda MMM Migros Caddebostan ile yine bir ilk olan elektronik raf etiketini müşterisi ile tanıştırmıştır.
1997 yılına kadar 7 alışveriş merkezi içinde yerini alan Migros, 1997 yılından itibaren müşterilerini alışveriş için en uygun koşullarda düzenlenmiş Migros Alışveriş Merkezi Beylikdüzü ve Moskova Ramstore Shopping Center’ı açarak müşterilerine yeni bir alışveriş olanağı sunmuştur.
Aynı yıl, müşterilerini ilk kez Migros Sanal Market'le tanıştıran Migros, Türkiye’de İnternetle alışverişin öncülüğünü yapmıştır.
Migros, müşterilerine daha da yakınlaşmayı sadece yeni mağazalarla değil, teknolojiye de ciddi yatırımlar yaparak gerçekleştirmiştir. 1997 yılında uygulamasına başlanan Migros Club kart ile müşterilerin yaptıkları alışverişler mal bazında izlenerek, geleneksel Migroskop indirimleri dışında müşteriye özel indirim programları da yapılabilir hale gelmiştir.
Akademik bilgi ve iş hayatında oluşan know-how’ın biraraya getirilmesi amacıyla 1999 yılında Koç Üniversitesi ile oluşturulan uzun vadeli işbirliği sonucunda kurulan KUMPEM Koç Üniversitesi Migros Perakendecilik Yönetici Eğitim Merkezi’nden; 77 orta kademe yöneticisi, 240 adam/saatlik Executive MBA benzeri programı tamamlayarak mezun olmuşlardır.
Migros, 1999 yılında Türkiye'de 7 coğrafi bölgede hizmet sunmaya başlayarak, Ankara'da Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezini açmış, yine aynı yıl Türkiye’nin ilk Sanal Alışveriş Merkezi olan Kangurum, hizmet vermeye başlamıştır. Yurt dışında hızla büyüyerek Kazakistan'la birlikte 3 ülkede 11 Ramstore ile hizmet vermeye başlamıştır.
Türkiye ve Avrupa'da ilk kez "Kasiyersiz Kasa" sistemi Ankara Alışveriş merkezi içindeki hipermarkette Türk tüketicisine tanıştırılmıştır.
2001 yılında Doğu’da Rusya, Kazakistan, Azerbaycan gibi ülkelerden sonra ilk kez Batı’da Bulgaristan Ramstore hipermarket hizmete girmiştir.
Migros Türkiye’deki 3. Alışveriş Merkezini de turizmin önem kazandığı 2001 yılında Antalya’da hizmete açmıştır.
Çalışanların bilgiye istedikleri zamanda ve istedikleri yerden ulaşmalarını sağlamak üzere oluşturulan Uzaktan Eğitim portali "AKADEMİG” 2003 yılında faaliyete geçmiştir.
2004 yılında 50. yılını kutlayan Migros, tecrübesiyle müşterisine, personeline, yatırımcısına ve tedarikçisine en iyiyi, en güzeli sunarak, müşteri memnuniyetini her zaman ilke edinen dinamik kimliğiyle; birçok yeni yatırıma ve sektöre öncü olan uygulamalarına devam etmektedir.
2005 yılında yurt dışında, 5.ülke olan Makedonya’da yapılan en büyük Türk yatırımı, 25, 000 m2’lik Ramstore Mall Alışveriş Merkezi hizmete girmiş ve Ramstore , Üsküp’te müşteriler tarafından büyük ilgiyle benimsenmiştir. Ayrıca Rusya’da Petersburg gibi yeni bölgelerde de faaliyet göstererek 17 yeni Ramstore mağazası daha açılmış, yatırımlar sürmüştür.
Migros Türk T.A.Ş., Ağustos 2005 tarihinde belgelendirdiği, ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemini geliştirerek, her konuda olduğu gibi sektöründe öncülüğünü üstlendiği "Kalite” anlayışında da önemli bir adım daha attı. Bu kapsamda Kasım 2006 tarihinde, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini, Türk Standartları Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen detaylı tetkikler sonucunda belgelendirdi.
2005 yılında önemli bir atılımla perakende zinciri Tansaş’ı satın alarak sektördeki liderliğini perçinleyen Migros, bu birleşmeyle yaratılan sinerji ile müşterilerine farklı formatlarda farklılaşan Markalarla hizmet sunabilecektir.
Migros ve Tansaş’ın birleşmesi hem finansal büyüklük, hem coğrafi yaygınlık ve format çeşitliliği, hem müşteri hacmi, hem de insan kaynakları boyutu olarak Türk perakende sektörü için önemli kilometre taşlarından biri oldu.
Birleşmeyi anlamlı kılan en stratejik nokta Migros Türk’ün bugün, çatısı altındaki 6 marka ile tüm müşterilere hizmet sunar hale gelmiş olmasıdır. Migros, Tansaş, Şok, Macrocenter, Kangurum ile yurtiçinde çeşitli coğrafyalarda, farklı markalarla değişik müşteri beklentilerine cevap verme ve müşteriye yakın durma kabiliyeti artmıştır.
Tüm Türkiye çapında yapılan ortak çalışmalarla iç iletişimdeki değerler belirlenmiş, her format kendi özgünlüğünü, farklılıklarını koruyarak en iyilerde birleşmiştir.
Migros Türk, birleşmeden daha fazla büyümek için hızla yurt içinde ve yurt dışında tüm formatlarda mağaza sayısını ve coğrafi yayılımını geliştirdi. Yurtiçinde Migros, Tansaş, Macrocenter ve Şok olarak her mağaza formatında yeni mağazalarla yeni lokasyonlarda farklı iller ve bölgelere yayılırken, ilk defa Kastamonu, Nevşehir, Karabük ve Zonguldak illerinde ve Batı Karadeniz Bölgesinde mağaza açılışları yapıldı. Haftada 2 yeni mağaza açma hızı ile 2006 sonunda faaliyet alanı 52 ile yükseldi.
Ramstore’lar Kırgızistan’a genişlerken, Rusya’da yeni il ve bölgelerde, Makedonya’da Kalkandelen, Kazakistan’da Karaganda illerinde de faaliyete başladı, 2006 yılında 20 Ramstore ve 1 AVM açılışı ile yurt dışında da hızlı büyüme sürdü. Rusya’daki Ramstore’ların en büyüğü olan 130.000 m²’lik Kapitoli Alışveriş Merkezi Vernadskova Moskova’da hizmete girdi.
2006’da Türkiye dahil, toplamda 7 ülkede, 878 mağaza , 20.000 çalışan, 300 Milyon müşterisi ile birleşmeyi başarı ile tamamladı ve 3,3 Milyar Dolar kombine ciro hacmine ulaştı. |