İK yöneticilerinin yalnızca %34'ünün karar vermek için verilere ve analizlere güvendiğini biliyor muydunuz? Yaşadığımız dönem tam bir zıtlıklar çağı desek yeri. Bir yanda robotların işe alım-işten çıkarma yapabildiği bir iş hayatı yaşanırken, diğer yanda (üstelik çoğunlukla) klasik teknikler hakim. Siz yine de geleceğin bilgi temelli olacağını gözden kaçırmayın. İK stratejinize daha fazla veri odaklı bir yaklaşım getirmek için değişimin tam zamanı!
LinkedIn’in bir araştırmasına göre, bilgi temelli İK’nın merkezinde şu konular yer alıyor:
• Rekabetçi kalabilmek için İK yöneticilerinin mevcut ve gelecekteki iş gücü talebini, yetenek boşluklarını, iş yerindeki çeşitliliği ve daha fazlasını değerlendirecek "veri odaklı” bir zihniyet benimsemesi şart.
• Adayın deneyimini daha ilgi çekici ve dinamik hale getiren, yapay zekâ destekli sohbet robotları, tarama araçları ve işe alım otomasyon araçları gibi teknolojiler gelişiyor.
• Pazar, kuruluşların uzun vadeli iş gücü planlama stratejileri oluşturmasını gerektirecek kadar rekabetçi. İK yöneticileri, bir şirketin 10-15 yıl içinde nasıl görüneceğine dair net bir vizyonla, gereken yetenekleri tahmin edebilir. Bu sayede, eğitim maliyetlerinden tasarruf sağlıyor.
Bilgi Temelli İK’ya Neden Geçmelisiniz?
Finans, tedarik zinciri, BT ve pazarlama gibi işlevleri analiz eder ve bilgi temelli hale getirirseniz, başarıya daha kolay ulaşırsınız. Fakat çoğu İK uygulaması henüz bu duruma ulaşamadı. Bu değişimi planlamadan önce, İK yöneticilerinin bu yeni modele geçmenin getireceği faydaları tam olarak anlamaları gerekiyor. İK’da bilgi temelli yaklaşıma geçiş için en güçlü 5 nedeni sizin için sıraladık:
1. İK uygulamalarının iş üzerindeki etkisini ölçümlemek ve bu etkiyi artırabilmek.
2. İş gücü verimliliğini artırmak.
3. İK uygulamalarının kuruma hız ve adaptasyon avantajları da sağlayabilmesi.
4. İK uygulamalarının kurumsal inovasyona katkıda bulunması.
5. Gelecekteki iş gücü ihtiyacını daha sağlıklı hesaplamak.
Bilgi Çağında İK’nın Daha Büyük Adımlara İhtiyacı Var
Günümüzde, İK departmanlarının üçte birinden fazlası ciro gibi temel veri ölçümlerinin ötesine geçmekte zorlanıyor. Global çapta bazı kuruluşlar, İK uygulamalarını bilgi temelli hale getirmek için büyük yatırımlar yaptı. Ancak diğer kuruluşlar bu konuda hâlâ emekleme halinde.
Lojistikten satış-pazarlamaya… İş dünyasının her alanına bilgi ve analiz sonuçları hakim olmuşken, bu akımdan etkilenmeyecek bir İK dünyası düşünemeyiz. İK’nın kendine has, bilgi temelli karar vermeye geçme zamanı çoktan geldi.
Bu yeni modele geçiş İK’nın, işletmenin diğer tüm işlevleriyle daha etkin bir şekilde etkileşime girmesine ve veri paylaşmasına olanak tanıyacak. İK, verileri özgürce paylaşarak, ihtiyaçları daha iyi anlayabilecek ve kurumun tüm departmanlarına daha iyi hizmet sunabilecek.