İş Hayatına Dair

Yoksa siz hala geleceğinizi planlamadınız mı?
Yoksa siz hala geleceğinizi planlamadınız mı?
İş ararken ilk adım ne olmalı?
Yeni mezun veya mezun olacak adayların yani sizlerin öncelikle kendinizi tanımanız ve bir hedefinizin olması çok önemli, ardından hangi firmada ve hangi pozisyonda çalışabileceğinizi saptamanız, iyi bir cv hazırlamanız, mülakatta kendinizi iyi ifade edebilmeniz sizi başarıya götürecek ilk adımdır. Unutmayın hedefi olmayan kişiler bir gün hedef olacaklardır. Hedefinizi belirleyin ve eyleme geçin. Hadi ne duruyorsunuz...

Cv kişisel reklamınızdır
Öncelikle Cv sizin kişisel reklamınız, başvurduğunuz işe uygun olduğunuzu gösteren ana pazarlama aracınızdır. Cv'nin amacı; tecrübe ve bilgilerinizi işverene etkili ve doğru bir şekilde sunmaktır. Öyle sunmalısınız ki, işveren sizinle görüşmeyi istemeli. Güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyin, güçlü yönlerinizi ortaya çıkaracak ve sizi karşı tarafa pozitif gösterecek bir önyazı hazırlayabilirsiniz. İyi bir Cv'de kişisel ve iletişim bilgilerinizin doğru yazılması, fotoğrafınızın güncel ve formal olması önemlidir.  Yeni mezunlar için eğitim, iş deneyimleri bölümünden önce gelmeli ve o güne kadar yaptığı part-time işler, gönüllü aktiviteler, stajlar ve okul etkinliklerini anlaşılır bir şekilde detaylarıyla yazmalıdır. Tecrübeli adaylar ise; iş deneyimlerini, pozisyonlarının gerektirdiği görevleri, hangi pozisyona bağlı olarak çalıştıklarını iş tanımı bölümünde detaylarıyla belirtmelidir.

İş tanımlarınızı etkili ve doğru yazın
Yeni mezun olacak adaylar deneyimlerinin olmadığını ve iş tanımı bölümüne ne yazacaklarını bilmediklerini söylerler. Oysa üniversite yıllarınızda gönüllü aktivitelerde, okul aktivitelerinde çalışarak deneyim kazanabilirsiniz. Ve iş tanımı bölümüne bu yaptığınız işleri etkili ve size özel bir şekilde yazarak deneyimlerinizi belirtebilirsiniz. Yöneticiler zaten pozisyonun gerektirdiği iş tanımını biliyorlar. Seçim yapmaları için sizin yaptığınız işlerde neyi farklı yaptığınız ve nasıl başarı elde ettiğiniz önemlidir. Yaptığınız işte bir farkındalık yarattınız mı, liderlik özelliğinizi ne kadar kullandınız bu soruların cevapları yöneticileri ilgilendirir.

Referansınız yoksa yazmayın
Çalışıyorsanız sadece sizin üstünüz olarak çalışmış kişileri, çalışmıyorsanız dersinize birebir girmiş hocalarınızı referans olarak gösterebilirsiniz. Ailenizden, sizinle aynı soyadı taşıyan birini referans olarak göstermeyin. Referansınız yoksa yazmak zorunda değilsiniz. Üniversitede hocalarınızdan birini referans olarak yazacaksanız mutlaka kendisine konu hakkında bilgi verin. Gerekirse kendisinden bir referans mektubu bile isteyebilirsiniz.

İş aramak bir iştir
Cv'nizi oluşturduktan sonra firmaların sizi bulmalarını beklemeyin. Siz harekete geçin... Eylemlerinizi düşünerek vakit kaybetmeyin fikirlerinizi eyleme geçirin. Cv bilgilerinizi mutlaka güncel tutun, iş ilanlarını dikkatli bir şekilde inceleyin, görev tanımlarını detaylarıyla okuyun ve iş sizin için uygun ise başvuru yapın. Firma size geri döndüğünde, firmaya yaptığınız başvuruyu hatırlamak için ajandanıza başvuru yaptığınız firmaları ekleyin. Başvuru yaptığınız firma hakkında mutlaka araştırma yapın. Şirketler genelde aradığı özelliklere sahip kişileri bulamamaktan şikayetçi oluyorlar. Bir dolu CV var ama içinde elle tutulan, okumaya değer olanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Belki de yetenekli aday çok ama yeteneği anlatabilmek ve kendi imajını yönetilmek de farklı bir kabiliyet gerektiriyor. Bu yeteneğinizi geliştirmek ve etkili bir özgeçmişe sahip olmak sizin elinizde. Ufkunuz, vizyonunuz ve şansınız açık olsun...

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver