Köşe Yazarları

Ahmet Cezmi Göbüt: Değişime Ayak Uydurmak
Ahmet Cezmi Göbüt: Değişime Ayak Uydurmak
Çalışma hayatımıza yön veren insanlar benim yarım asırlık ömrüm içinde ne kadar da değişti. Doğum tarihleri 1945 öncesi olanlar şimdi emekli, 1945 sonrası olanların birçoğu emekli olmak üzere ama üst düzey yönetici durumundalar, 1961 sonrası doğanlar yönetimi ellerinde tutuyorlar veya üst düzey yönetici olmak üzereler, 1980 sonrası doğanlar ara kademe yöneticileri ve birçok çalışan, durumunda ve çalışma hayatının içindeler. 1980 sonrası doğan birkaç kişi ise kısa süre içinde Dünya’nın en zengini olmanın yollarını herkese göstermiş durumda.  

Yakın geçmişimize bakarsak yaşadığımız dünyada kitle iletişim aletleri şu sırayla gelişti. Sözle anlatılan hikayeler, Yazılı yayınlar, Radyo, Telefon, TV, Bilgisayar, İnternet, Cep Telefonu, Akıllı cihazlar. Öğrenme şeklimiz de bu değişime ayak uydurdu. Önce yaşayarak ve görüp dinleme şeklinde idi, okuyup anlama dönemi bu dönemi takip etti. Sonra radyodan dinleme ve hayal etme dönemi geldi. Daha sonra tv den dinleme, seyretme ve hayal etmek yerine verilenleri alma dönemi başladı. Sonra bilgisayarlara emir vererek her şeyi yaptırabileceğimize inanma dönemi başladı. Sonrasında da smart aletlerden herşeyi bekleme dönemine geçiş oldu. 

Teknoloji ve bilgi akışının şekli değiştikçe, insanlar da değişmeye başladı. Bu çok kısa sürede gerçekleşen bir devrimdi. Bu devrimin ispatladığı, Darvin’in değişime uyum sağlayamayanın yok olacağı kuramı oldu. Bence bugünün dünyasında, uyum sağlama yeteneği, liderlik becerileri yüksek ve sosyal ağlar oluşturabilen, iletişim becerilerini her çağa göre ayarlayabilen çalışanlar bir adım öne çıkacak ve gelecek dünyaya hazır olacak. Gelecek geldiğinde hazır olmayanlar ise Darvin’in dediği gibi yok olacak.

Acaba geçmişin büyük liderlerinden bugün için geçerli olabilecek ipuçları bulmak mümkün olabilir mi? Bence, evet. Birzamanlar yaşamış ama ömür tüketmek yerine katkı sağlamış liderleri şimdi daha yakından tanıma imkânı bulabiliyoruz. Zamanlar üstü liderleri daha iyi incelersek onlardan geleceğe yön verecek irfanı – kültürü alabiliriz. 

Benim için önemli birkaç liderden birisi olan Konosuke Matsushida’nın liderlik sırlarından birisini sizlerle paylaşayım. Kendisi ile 25 yıl görev yapmış olan Katsushido Eguchi’nin aktarımından aklımda kalanlar şöyle.

Soru sormayı öğrenin ve uygulayın. Bir soru ile dört fayda elde edebilirsiniz. Birinci fayda, çevrenizde ne olup bittiğini öğrenirsiniz. Böylece veri toplamış olursunuz. İkinci fayda, soru sorduğunuz kişi konuyu araştırıp öğrenir. Böylece onun kendine güveninin artmasını ve öğrenmesini sağlamış olursunuz. Üçüncü fayda, soru sorduğunuz kişi cevaplarını dinlediğinizi gördükçe motive olur, insanoğlu yapısı itibariyle sadece para ile motive olmaz. Dördüncü fayda ise soru sorduğunuz kişinin saygısını kazanırsınız. Böylece sizin sözlerinizi ve emirlerinizi daha fazla dinler.

Ailemizin büyüklerinden yıllarca eğitimci olarak hizmet vermiş Ayten Yengemin sözleriyle, anafikir, kıssadan hisse veya sözün özü: Dünya hızla değişiyor ve bu değişime hızla uyum sağlamak gerekiyor. Bu değişimde yanınızda olması gereken en önemli becerileriniz iletişim ve liderlik becerisi olmalı. Kendinize ve sağlığınıza yatırım yapmayı unutmayın. Sevgiyle ve huzurla kalın. 

Ahmet Cezmi Göbüt - BilgiTEAM Genel Müdürü
Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver