Ahmet Kik: Dağcılık Disiplini ve Kariyer
Dağcılık yükseklere yürüme, tırmanma zirveye çıkma sporudur. Heyecanı ve tehlikeleri yapanlarda adrenalinin yükselmesine sebep olur. Dağcılık sporu amacı ve disiplini itibariyle Kariyer yapma ile çok benzeşir.
• Tırmanışa geçecek kişi ulaşmak istediği zirveyi gözüne kestirir ve o zirveye ulaşmak için hazırlıklar ve planlar yapar. İş hayatında ise kişi ulaşmak istediği hedefi belirler ve o hedefe ulaşmak için gerekli olan hazırlıkları yapar.(Eğitim, Yabancı dil, Mesleki kurslar ve Yetkinlikler)
• Dağcılar iyi hesap yapabilen kişilerdir. Ekipmanlarını seçerken, lojistik hazırlıklarını yaparken rota veya mevsim seçerken vb.. Kariyer yapmak isteyen kişilerde hazırlıklarında ve seçimlerinde iyi hesaplar yapmalıdırlar.
• Dağ yürüyüşlerinde özenli ve dikkatli adımlar atılır. Dengeli, kararlı ve kısa adımlar ile bedeninizi yormamış olursunuz. Kariyer basamaklarını çıkarken ise aynı şekilde atacağınız her adım ve alacağınız karar sizin kariyer hayatınızın yönünü değiştirir. Bazen ilk başta sevmediğiniz bir iş ile başlar iseniz o iş üstünüze yapışır. Sonraki kariyer arayışlarınızda o iş size hep engel olur. Çoğu gencin yönetici asistanı olarak başlayıp, kariyerinin hep yönetici asistanı olarak devam etmesi, Hedefi İnsan Kaynakları olduğu halde Pazarlama da başlaması gibi.
• Sürekli yolun sonunu ve zirveyi düşünmeyin, tırmanış yapmaya devam edin. Çünkü önemli olan tırmanıştan zevk almaktır. Sürekli hedefi düşünmek sizin o an yapmakta olduğunuz işi iyi yapmamanıza sebep olur. Bu nedenle o an yaptığınız işe konsantre olun. İyi ve kaliteli yapınca mutlaka bir üst kariyer basamağına aday olursunuz.
• Dağcılık yapılma yeri olarak açık hava ve geniş bir alan olduğu, ufuk çizgisi, gökyüzü görülebildiğinden geniş bir görüş açısı sağlar. Kariyerde de hedefe ulaşmak geniş bir görüşe ihtiyaç vardır.
• Kış mevsiminde tırmanıyor iseniz, yerlerde kar varsa, kaya yanlarından geçin. Kar yumuşaktır. Gizli çukurlar olabilir. İş yaşamında güvenli olmayan çalışma şartları, başarılı olmanızı istemeyenler olabilir. Yanınızda mutlaka şirkette sözü geçen, güvenli, tecrübeli bir rehberiniz olsun. Sizi tehlikelere karşı uyarsın. Yürüyüş esnasında sakın size öncülük eden rehberi geçmeyin, bu hareket rehberin dikkatini dağıtır ve sinirini bozar.
• Kayalık veya kar olan bölgeden geçerken sessiz olun, bağırmak veya yüksek sesle konuşmak çığa veya heyelana sebep olabilir. Sadece işinize odaklanın, iş dışında şirket ve kişiler hakkında konuşmak hoş karşılanmaz ve kariyerinizi etkiler.
• Dağcılık bir ekip işidir. Ekip düzenini bozmayınız. Kariyer yapma’da kişi tek başına görünse de aslında onu bir üst basamağa çıkaran ekibidir.
• "Bilinen yol en kestirme yoldur.” Gerçeği hiç unutulmamalı. Kestirme diye bilinmeyen yollardan gidilmemeli. Kariyer tırmanışlarında sektör değiştirip, daha hızlı kariyer yapabilirim diye düşünmeyin. Bildiğiniz sektörde kariyer yapmaya devam ediniz.
• Yürüyüş esnasında yola dikkat edilmeli doğru rotada olup olunmadığı kontrol edilmelidir. Kariyer basamaklarını çıkarken yapılan işlere dikkat edilmeli, yapılan işlerin sizi farklı bir hedefe götürmesine izin vermeyin. Her işi yaparım dediğinizde ummadığınız ve istemediğiniz bir kariyer teklifi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
• Yürüyüşünüz ile ilgili her yere işaretler ve bilgiler bırakın. Destek istediğinizde insanlar sizi kolay bulabilsin. Büyük hedefinizi değil, hep bir sonraki hedefinizi mutlaka yöneticiniz ile İnsan Kaynakları ile paylaşın. O pozisyon boşaldığında sizin aday olduğunuzu bilsinler ve size destek versinler.
• Belli bir süre sonra mola verin, Mola’da dinlenin ve değerlendirme yapın. Bu mola uzun sürmesin, vücudun soğumasına izin vermeyin. Uzun süre aynı kariyer basamağında iseniz, değerlendirme yapma zamanınız geldi demektir. O şirket ile hedefinize ulaşamayacağınızı düşünüyorsanız, yeni bir yol arayın. Ama bu uzun sürmesin. Hedefe ulaşma şevkinizi kaybetmeyin.
Bu benzeşen yönleri ile kariyer yapmakta bir spordur diyebiliriz. O yüzden mutlaka disiplinli çalışma gerektirir.
Ahmet Kik
Kiler İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü