Ahmet Kik: Perakende ve İnsan Kaynakları
İlk çağlarda insanların ihtiyaçlarını karşılamak için elindeki ürünleri takas yolu ile yaptıkları ve daha sonra paranın bulunması, kredi kartı derken; alışveriş, yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.
Alışverişi yapana müşteri denmesi, onunda beklentilerinin olduğunun farkına varılması ve buna göre üretimin gelişmesi uzun yıllar sürmüştür.
Günümüzde teknolojide işin içine girince Perakende karmaşık bir hal almıştır. Buna İngilizce "Retail is Detail” yani perakende detaydır söylemi ile bu işin artık eskisi kadar kolay olmadığı ortaya konmuştur.
Artık bu işi yapmak için profesyonel insanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Rekabet fazlalaşmıştır ve rekabet edebilmek eskisi kadar kolay değildir.
Ülkemiz maalesef çoğu sektörde olduğu gibi bu sektörde de yetişmiş insan Kaynağına sahip olma konusunda geç kalmıştır. Bu nedenle bu sektör kendi elemanını kendi yetiştirme yoluna gitmiştir.
Bu mesleğe başladığımda 1995 yılında Hipermarket Spor Reyonu Satış Elemanı görevinden bugün Perakende İnsan Kaynakları Yöneticiliği pozisyonuna kadar olan süreçte kariyer basamaklarını hızlı çıktım. İnsan Kaynakları Yöneticiliği görevimde ise birçok genç’in bu kariyer basamakları çıkmasına vesile oldum.
Gelecek gösteriyor ki… Ülkemizde eğitim konusunda yeni yeni adımlar atılıyor ama sektörün büyüme hızına ve İnsan Kaynağı ihtiyacını karşılamada hala yeterli değil. Bu nedenle gençler eğer hızlı kariyer yapmak istiyorlar ise perakende sektörü onlar için çok uygun.
Peki herkes bu sektörde kariyer yapabilir mi ?
Tabii ki hayır, Sektörde fırsatlar olduğu kadar güçlükler de var. İlk önce güler yüzlü olması ve hizmet etmeyi sevmesi gerekiyor. Sonra Yaşam şeklinin değişmesini, yani ağırlıklı olarak Hafta sonları, Özel günlerde, Akşam saatleri yoğun çalışmayı sadece hafta içi tatil yapmayı kabul etmesi gerekiyor. Çünkü müşteriler o zamanlar da alışveriş yapıyorlar. O zamanlarda daha çok satış oluyor.
Sektör çok geniş olduğundan ( Süpermarket, Elektronik, Giyim, Kitap, Parfümeri, Ayakkabı, Mobilya, Yapı Malzemeleri, Oyuncak, Yeme-İçme vb.. ) zevk alacağınız bir satış kanalı seçerek de bu işe başlamak sektörün güzelliklerinden biridir.
Perakendenin satış kanadından yetişip sonra Perakende’nin merkez yönetiminde Satış, Pazarlama, Bilgi İşlem, Yatırım, İnsan kaynakları, Eğitim, Muhasebe gibi departmanlarında da kariyer basamaklarına devam edebilirsiniz.
Şuna inanıyorum; Bu mesleğe bugün başlayan gençler çok daha kısa sürelerde geleceğin Satış Direktörleri, Pazarlama Müdürleri, İnsan kaynakları Yöneticileri olacaklardır.
Ahmet KİK
Kiler İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü