"Umarım çok istediğiniz "gerçek” bir iş fırsatını "sanal” dünya uğruna kaybetmemişsinizdir”..
Son 10 yılda hayatımız muazzam değişti,gerçekten de öyle bir döneme girdik ki bırakın yazdığımız e- postaları, cebimizde taşıdığımız bir dünya ile, pazarlama, iletişim, eğitim her şey saniyelerle elimizin altında. Hatta "çok daha hızlı olalım” diye , kullandığımız cihazlarla ilgili Apple bazı üniversitelerde uygulama geliştirme eğitimlerine hazırlık yapıyor.
Artık hepimiz bir çok özelliğimiz ile takip edilir hale geldik. Bazı işyerleri, çalışanlarını şirket kültürü içerisinde, özel hayatıyla ilgili olsa dahi nereye kadar şeffaf olacağı hususunda uyarmaya başladı. Hatta bu durum geldi eleman seçme süreçlerinde de etkin bir yere oturdu.
Özellikle daha görüşmeye davet edilmeden, özgeçmiş üzerinden birbiriyle yarışan, bir fotoğraftan, sosyal medyadaki bir paylaşımından elenen daha çok da yeni mezun olduğunu düşündüğüm genç arkadaşlarıma hemen şunları söylemek istiyorum.
Eğer bir Facebook hesabınız varsa ve de iş arıyorsanız, profilinizi gözden geçirmenizde büyük faydalar var; aksi takdirde birçok iş fırsatını sebebini hiç anlayamadığınız bir şekilde kaçırabilirsiniz.
Bu yıl, "On Device Research” tarafından çeşitli ülkelerde internet üzerinden Facebook kullanımı ile ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre iş arayan her on gençten biri Facebook profilinden dolayı muhtemel bir iş imkanını elinden kaçırıyor.
Anket verileri bir hayli dikkat çekici bilgiler içeriyor. Araştırmaya katılan şirketlerin insan kaynakları yöneticilerinin % 91 i iş için kendilerine başvuran adayların Facebook profillerini incelediklerini söylemişler. Bunlardan % 69 u profillerde gördükleri şeyler karşısında bazı adayları elediklerini belirtmiş.
"CareerBuilder.com” tarafından yapılan daha geniş kapsamlı bir başka araştırmanın sonuçlarına göre ise 2300 İK Yöneticisinin %40’ı adaylarını sosyal medya bağlantılarını inceleyerek adayların üçte birini burada gördükleriyle elediklerini ifade ediyorlar. İşe alma sürecinde %76 ile en çok Facebook profilleri mercek altına alınıyor. Ardından Twitter ve Linkedin geliyor. İK yöneticilerinin %47si adayların profillerini; cv’leri ellerine geçtikten sonra, %27’si detaylı görüşmeden sonra, % 7 si ise teklif aşamasından sonra inceliyormuş.
Bu yöneticilerin nelere dikkat ettiklerine gelince; kişilik özellikleri, profesyonellik, sahip olduğunu söylediği mesleki özellikleriyle ilgili bir şey yakalayabilir mi, ilgi alanları gibi konular.
Bu her iki araştırmaya göre eleme kriterlerine baktığımızda ortak noktalarda şunlar ;
Uygun olmayan fotograf ve paylaşımlar, içki, uyuşturucu vb. Maddeler ile ilgili içerik, eski işyeri ve yöneticiler ile ilgili olumsuz paylaşım, ayrımcı tutumlar, kullanılan dilin iletişim becerilerindeki eksiklikleri vs.
Face book’un işe alımlarda olumlu etkisi yok mu derseniz;
% 68 oranında yönetici, yaratıcılık, bilgi ve beceriyi destekleme, insanlarla iletişim gibi bazı yetkinlikleri adayların face book profillerini inceleyerek daha iyi anlama fırsatı bulduklarını ifade etmişler.
Bugünlerde bir iş arayışınız varsa ve bir face book profiline sahipseniz, mülakat öncesi henüz vakit varken, hemen sayfanızı tekrar bir gözden geçirin derim.