Hakan Alp: Yeni Jenerasyondan Mesajınız Var
Ben Ten’in saati sayesinde süper kahramana dönüşüp dünyayı kötülerden kurtardığını biliyor muydunuz? Peki, Yu-Gi-Oh’nun eski firavun Yami Yugi’nin ruhunu uyandırdığını? Bu ikisi size uzak geldiyse bile Isabella Swan ve Edward Cullen’ın aşkını bir ihtimal duymuş olabilirsiniz diye düşünüyorum.
Hâlbuki yukarıdaki paragrafta Superman’den, He-Man’den veya Romeo ile Juliette’ten bahsediyor olsaydım hiç takılmadan bir çırpıda okur geçerdiniz.
Eğer 5 – 15 yaşları arasında çocuğunuz, yeğeniniz varsa bu karakterlere onlar sayesinde aşinasınızdır. Şahsen ben 9 yaşındaki kızım Kayra’dan öğrendim. Kızımdan öğrendiklerim sayesinde onların jenerasyonunun bizimkinden ne kadar farklı olduğunu anlıyorum. Sadece oynadıkları oyunlar, izledikleri çizgi filmler değil; şahit oldukları dünya, toplumsal olaylar, teknolojik gelişmeler de bizim jenerasyonun yetiştiği ortamdan çok farklı.
Ben bir baba olarak bu farklılıklar üzerinden kızımla nasıl iletişim kurabileceğimi, onun beni nasıl daha iyi anlayıp benim de kendimi nasıl daha net bir şekilde ifade edebileceğimi düşünüyorum. Bu sayede kızımın beklentilerini ve tercihlerini anlıyor, onunla daha iyi iletişim kurmaya çalışıyorum.
Aslında bu durum yeni jenerasyonla iletişimde olan her kişi ve kurum için, yani şirketler için de geçerli. Neden mi? Çünkü şirketlerin önceki jenerasyonlardan çok farklı olan yeni jenerasyonları tanıması, beklenti ve tercihlerini anlaması; ancak onların tercih ettiği şekilde iletişim yöntemlerini değiştirerek; basit, hızlı, sade ve kişiselleştirilmiş bir kurguda iletişim kurarak mümkün olur.
Yaptırdığımız araştırmalar, yeni jenerasyonun sosyal medyaya çok önem verdiğini ve sosyal medya üzerinden iletişimi tercih ettiklerini gösteriyor. Biz de bu nedenle gençlerin yoğun olarak kullandıkları sosyal mecralar üzerinden onlarla iletişim kuruyor ve şirket içerisinde de sosyal medyaya tam erişim imkânı sunuyoruz. Bu sayede, bize sosyal medya üzerinden ulaşan herkesle bire bir, hızlı, sade ve basit bir şekilde iletişim kuruyor; aynı zamanda çalışanlarımızın gündemi takip etmelerini, arkadaşlarıyla iletişim kurmalarını ve bu sayede mesaiye tercih ettikleri şekilde ara vermelerini sağlıyoruz.
Sosyal medyanın yanı sıra basın, etkinlikler, sponsorluklar, sunumlar, kulüp aktiviteleri gibi çeşitli mecralarda üniversite öğrencileriyle iletişim kuruyor, yeni jenerasyonu daha yakından tanımaya ve beklentilerini, tercihlerini farklı mecralar üzerinden en iyi şekilde anlamaya çalışıyoruz.
Örneğin "En iyi olmak isteyenlerin kulübü” Finans Up’ta bir dönem boyunca mesleki ve kişisel gelişim hedefleyen etkinliklerde Finans Up’lılarla bir araya geliyor ve karşılıklı olarak birbirimizi yakından tanıma imkanı buluyor; ana sponsorluğunu üstlendiğimiz üniversite etkinliklerinde öğrencileri daha yakından tanımaya çalışıyor; "Bankacılığa bir de buradan bak” temalı Career 2.0 sunumlarında öğrencilere bankacılığı farklı bir bakış açısıyla anlatıyor; basın ve sosyal medya üzerindeki paylaşımlarımızla da kendimizi net bir şekilde ifade etmeyi hedefliyoruz.
Bu sayede yeni jenerasyonun mesajlarını doğru bir şekilde anlamaya, beklentileri yönünde uygulamalar geliştirmeye ve kendimizi doğru şekilde ifade etmeye çalışıyoruz. Yaptırdığımız gençlik araştırmaları ve çalışan bağlılığı anketi ile de düzenli olarak geri bildirim alıyor ve bu doğrultuda kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz.
Yeni jenerasyonun en çok tercih ettiği şirketler arasında yer almayı; çalışanlar ve Finansbank için yükselmenin sınırı olmayan bir kurguyu işte bu sayede gerçekleştiriyoruz.
Hakan Alp
Finansbank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı