Yargıcı olarak İK’da yaptığınız çalışmalar, çalışanlarınıza sunduğunuz fırsat ve eğitimler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yargıcı olarak, İnsan Kaynakları süreç ve uygulamalarımızı, marka kimliğimize paralel kurgulamaya özen gösteriyoruz. Hızlı büyüyen ve sürekli gelişen bir şirket olma doğrultusunda çalışmalarımızı öğrenen organizasyon ilkeleri doğrultusunda yürütüyoruz.
Çalışanlarımıza yönelik eğitim çalışmalarımız her geçen gün gelişerek devam ediyor. Mevcut performans değerlendirme sistemimiz aracılığı ile tespit edilen gelişim alanlarımız ve eğitim ihtiyaç analizleri doğrultusunda eğitim planlamalarımız yapılıyor.
Kişisel gelişim ihtiyaçlarına göre gerçekleştirilen münferit eğitimlere ilave, kurumsal gelişim ihtiyaçları kapsamında da 2014 yılında mağaza yöneticilerimiz için, tamamen bize özel oluşturulmuş ve 13 modülden oluşan "Satış Akademisi” adında uzun soluklu bir eğitim programı gerçekleştirdik. Genel Müdürümüze bağlı yüksek potansiyelli yöneticilerimiz, liderlik özelliklerini destekleyici birebir yönetici koçluğu programına dahil oldular.
Ayrıca saha satışı bulunan kurumların vazgeçilmezi olan "Eğitim Müdürlüğü” fonksiyonu ile ilgili "işi, en iyi yapan bilir” felsefesinden yola çıktık. Bu kapsamda mağaza müdürlerimiz arasından seçilen kişiler iç eğitmenlik konusunda tam donanımlı hale gelmek için eğitimcinin eğitimi, birebir koçluk, iç süreçlerden oluşan kapsamlı eğitim programlarına devam ediyorlar. Eğitim programının tamamlanmasının ardından şirketimize yeni katılan personelin oryanstasyonunu ve işbaşı eğitimlerini işin uzmanlarına devretmiş olacağız.
Ayrıca, sahada Satış Danışmanı, Mağaza Koçu, Mağaza Müdür Yardımcısı ve Mağaza Müdürü olarak ilerleyen organizasyon yapımızda 2015 yılı itibariyle, "Uzman Satış Danışmanı”olarak yeni bir kademe ilave ediyoruz. Deneyimli profesyonel olarak nitelendirdiğimiz Satış Danışmanları bu ünvan ile görevlerine devam edecekler ve ileriki kademelere hazırlanmak için yöneticilik yetkinliklerini geliştirmeleri konusunda desteklenecekler.
Bunların dışında, yeni başlayan tüm çalışanlarımız, merkez ofisimizde bir tam günlük oryantasyon programına katılıyorlar. Mağaza yöneticilerimiz ise kendi iç eğitmenlerimizden, 4 hafta süren bir eğitim alıyorlar. Satış danışmanı ve diğer personellerimiz ise mağaza içi oryantasyon ya da usta-çırak ilişkisi gibi nitelendireceğimiz "buddy” sistemimizle kendisinden daha kıdemli çalışanımızla bir aylık eğitime tabi tutuluyor. Bir ayın sonunda karşılıklı değerlendirme yapılarak; her iki tarafında (hem ustanın hem çırağın) gelişim alanları ve güçlü yönleri belirlenmiş oluyor.
Ayrıca, mağazacılığın yurt dışında olduğu gibi saygın bir meslek olarak görülmesi öncelikli amacımız. Bu amaç doğrultusunda, ilerleyen dönemlerde ise rutin işe alımlarımıza devam ederken mağazalarımızdaki nitelikli satış danışmanı sayısını artırmak ve mağaza yöneticilerimizin tamamını içeriden yetiştirebilmek için MT – Managment Trainee programını başlatacağız. Bu MT programı ile üniversite mezunu, en az bir yabancı dili iyi derece bilen, mağazacılık alanında kariyer yapmak isteyen, potansiyeli ve enerjisi yüksek, idealist yeni mezun adayları bünyemize katarak, mağazacılığın diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de bir meslek olarak görüşmeye başlanmasını amaçlıyoruz. Ayrıca, bünyemizdeki mevcut, nitelikli mağaza personelimizi kaybetmemek ve aidiyetlerini arttırmak için hem performansı hem de kıdemi ödüllendirmeye yönelik yeni projelerimizde gündemde.
Sizce İş hayatında modayı takip etmek çalışanlara ne gibi avantajlar sağlar?
ABD’de yapılan araştırma sonuçlarında iyi görünmenin bir yıllık kıdeme ve yarım diplomaya eşit olduğu iddia ediliyor. Yine Federal Reserve Bank of St. Louis’in yaptığı araştırmaya göre iyi görünümlü, zayıf, uzun boylu insanlar normal denklerine göre yaklaşık yüzde 5 daha fazla kazanıyor. Ortalamanın altında fiziksel özelliklere sahip kişiler ise diğerlerine göre saatte yüzde 9 daha az kazanıyor. Başka bir araştırmada, vücut kitle endeksine göre obez olan kadınların, normal ölçülere sahip kadınlara göre yüzde 17 daha az kazandıklarını belirtiliyor.
Bu ve buna benzer veriler bize iyi görünmenin kişiye iş hayatında avantaj sağladığını gösteriyor.
2015 yılında kaç kişi istihdam ediyorsunuz?
2014 yılı içerisinde açtığımız 4 yeni mağazamızla merkez ofis ve mağazalarımızda toplam çalışan sayımız 500 kişiye ulaştı. 2015 senesinde ise hedeflenen yeni mağazalarla bünyemize 60 kişi daha katılması bekleniyor.
Sosyal ağların yaygınlaşmasıyla İK sektöründe ne gibi farklılıklar oldu? Yargıcı olarak sosyal medyada yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Alışagelmiş kariyer portalları dışındaki sosyal platformların da hem adaylar hem de işveren tarafından yoğun olarak kullanıldığı bir dönemdeyiz. Kişiler CV’lerini bırakıp, şirketler tarafından farkedilmeyi bekledikleri platformlara alternatif olarak, daha interaktif olabildikleri platformlara doğru yönelmeye başladılar. Bu paralelde kurumlar da adaylara ulaşma yöntemlerini adayların yeni eğilimlerine uyarladılar. Biz de Yargıcı olarak, değişen alışkanlıklara ve trende ayak uyduruyoruz.