Serdar Kalaycıoğlu: İnsan Kaynakları ve Sosyal Medya
Sosyal medyanın çekim alanına şirketler ve buna bağlı olarak da insan kaynakları örgütleri de girdi.
Şirketler, insan kaynakları stratejileri için Facebook, Linkedln, Twitter gibi sosyal medya araçlarını çözümün parçası olarak konumlandırmaya başladılar. Sosyal medya yönetimini profesyonel bir ajanslara bırakıldığı gibi istihdam edilen yeni sosyal medya uzmanlarıyla insan kaynakları fonksiyonlarına destek olunmaya başlanıldı.
Türkiye’de yaklaşık 30 milyondan fazla Facebook kullanıcısı var ve ayrıca 1 milyonun üzerinde Linkedin kullanıcısı varken insan kaynakları da bundan yararlanmaya başladı. Nitelikli iş gücü kolayca bulunmaya başlanıldı, yayınlanan iş ilanları ile işe alım süreçlerini kolaylaştırdı. Kurumlar kendilerine ait bloglar kurarak uzmanlık alanı olunan konularda çalışanlarının yazılarını yayınlamaya başladılar. Sosyal medyayı kullanarak şirket içi iletişimi artırmak da mümkün olmaya başlanıldı. Şirket çalışanlarına özel olarak oluşturulan sosyal alanlar, çalışanların yaptıklarından haberdar olma, departmanlar arası etkileşim sağlama konularında katkısı olmaya başladı. Bu uygulamalar sadece çalışanlar için değil emekliler içinde kullanılmaya başlanıldı ve emekli olan şirket çalışanı da bu blog veya sayfalar sayesinde şirket ile irtibatını kesmemeye ve birikimlerini şirkete aktarmaya devam ettiler.
Şirketler eleman seçimlerinde adaylarını sosyal medyadan bulabildikleri gibi, yine adayları sosyal medyada takip ederek hazırladıkları özgeçmişlerinde belirttikleri bilgilerinde kontrolü sosyal medya üzerinden yapılmaya başlanıldı.
Birçok kişi iş ilanlarına akıllı telefonlar veya tablet bilgisayarlar ile hemen ulaşmaya başladılar ve bu durum şirketlerin maliyetlerine de yansımaya başladı.
Şirketler sosyal medya aracılığı ile güzel, faydalı ve farklı uygulamalarını görüntüleyerek paylaşıma sunduklarında adaylar veya ilgilenenler bunlardan faydalanabiliyor. Hatta bazı görüntüler o kadar güzel sunuluyor ki sosyal medyada tıklanma rekorları kırmaya başlayabiliyor.
Tabi birde bu işin olumsuz tarafı var ki tüm bu işler yapılırken kişilerin sayfalara olumsuz yazılar yazması. Burada önlem olarak hemen o olumsuz yazıyı kaldırabiliriz veya o olumsuz yazıya uygun cevap yazılması olmalıdır. Buda bayağı bir denetim zorunluluğu getiriyor sosyal medyada.
Daha birçok firma sosyal medya kullanımları üst yönetimlerce yasaklandığını da kabul edersek, sosyal medyanın kullanımının yayılması çok da kolay olmayacaktır. Şirketlerin mail trafikleri ağır veya limitli kullanıldığı dönemlerde iletişim ve yüklü dosyalar sosyal medya araçlarıyla daha çabuk iletilmesi de yaşanan bir gerçekti. Tabiiki bunların hepsi gerçekleşirken olumsuz virüs vs gibi durumlardan korunmak içinde şirketler sistemlerini çok iyi korumalıdırlar.
Sonuçta sosyal medya sadece paylaşım yaptığımız bir alan olmaktan çıkıp şirketlerin stratejilerini etkileyen faktörlerden biri haline gelmeye başladı. Şirketlerdeki performansı ve iletişimi artırma çalışmalarını sağlayan İnsan Kaynakları, sosyal medya ile beraber olmalıdır. İnsan kaynakları departmanlarında çalışanlar, belki geleceğin üst düzey yöneticileri olacaklar ve sosyal medyanın gücünün farkına vardıkları için; bunu, iş yaşamlarında uygulayacaklardır.
Serdar Kalaycıoğlu
PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği
Ege Şubesi Başkanı