Köşe Yazarları

Yıldız Öztürk Balamir: Kariyer Günleri Nereye Gidiyor?
Yıldız Öztürk Balamir: Kariyer Günleri Nereye Gidiyor?
Üniversitelerde kurum ve kuruluşların istihdama yönelik etkinlikleri uzun yıllardır devam ediyor. 

Bundan 15-20 yıl önce Kariyer Günleri adı altında gerçekleşen Firma Tanıtım Toplantılarında  üniversite öğrencileri salonlardan taşardı. Tıklım tıklım dolu salonlarda yer bulabilmek için öğrenciler bazen derslere girmezdi. Çünkü, firmalar çok kıymetli olan  iş başvuru formlarını o toplantılarda dağıtırdı. Ya da öğrencilerin özgeçmişlerini elden alırlardı. İlk elemeleri genelde özgeçmiş ya da doldurulan iş başvuru formu üzerinden yapıp seçtikleri öğrencilerle aynı gün ya da ertesi gün üniversitede görüşürlerdi. 

O yıllarda yapılan toplantılara çok önem veren kurum ve kuruluşları üst düzey yöneticileri  temsil ederdi. Yöneticiler, tanıtımlarının bitiminde düzenlenen ikram faslında gençlerle birebir tanışırdı.  

Kariyer Günleri  genelde Mart-Mayıs ayları arasında yapılırdı. Tanıtım yapmak için en çok tercih edilen tarihler mezuniyete en yakın tarihler olurdu. Hemen hemen tüm tanıtımlarda kurum ve kuruluşlar uzun uzun misyon ve vizyonlarını anlatırlar, bünyelerine katmak istedikleri adaylarda aradıkları kişisel özellikleri sıralarlardı.

Amaç en iyileri yakalamak ve ikna ederek kendi bünyelerine katmaktı. 

Nereden nereye…

‘Tüfek icat oldu mertlik  bozuldu’ hesabı  süreçte kariyer portallarının devreye girmesiyle birlikte istihdama yönelik bir çok geleneksel yöntem gibi  Kariyer Günlerinde dağıtılan iş başvuru formları da tarih oldu. Öğrencilerin  bu tür toplantılara ilgisi azaldı. 

Gelişim hızıyla tüm kavramları altüst eden teknoloji sarmalıyla birlikte internet başvurularındaki çeşitlilik, kurum ve kuruluşların İnsan Kaynakları uygulamalarını güncelleyerek yeni sistemler kurmaları ve ‘kuşaklar’ kavramıyla birlikte başlayan tartışmalar yeni mezuna ulaşma ve seçme yöntemlerini de değişime zorlandı. 

İşletmeler fark yaratacak yetkinliklere sahip yetenekli yeni mezunu bulmak ve onu elde tutmak için birbiriyle yarışmaya başladı. Süreçte değişim ve genç yetenek yönetimi daha da önem kazanırken yeteneği bulmak da giderek zorlaştı. 

Amaç hala en iyileri bulmak olunca Kariyer Günlerinde de değişim rüzgarının yönüne göre keskin olmayan kabuk değişimi başladı. Kariyer Günlerinin yeni formatının doğru okunmasıyla çeşitlenen etkinlikler  tüm akademik yıla yayıldı. Firmalar dersler başlar başlamaz üniversitelere gelmek  ve kampüslerde  aktif olmak için yarışır oldu. 

Klasik vizyon ve misyon ve aranan özelliklerin  anlatıldığı Firma Tanıtım Toplantıları  yerini; kurum kültürü ve kimliğinin aktarıldığı, aranan değerler ve yetkinliklerle ilgili ipuçlarının satır aralarında gizlenerek verildiği dinamik, etkileşimli tanıtımlara bıraktı. Bu tanıtımlarda kurumları ‘aynı kuşaktan  akranlar’anlatmaya başladı. Tanıtımlarda dinamizmi akranların, etkileşimi ise yöneticilerin sağladığı toplantılar öğrencilerin ilgisini yeniden çekmeye başladı.  

Kurum ve kuruluşlar gençliğin değişen profiline göre ‘cazibe merkezi olmak ve kalmak’ için  ikna yöntemleri geliştirdiler. Kariyer Günleri kapsamında mezun adaylarına ara sınıflardan itibaren ulaşma araçlarını çeşitlendirdiler.  

Bu araçları;
Yeteneğin, yaratıcılığın ve girişimci fikirlerin desteklenerek teşvik edildiği ödüllü yarışmalar, uygulamalı vaka analizleri, simülasyonlar, kişisel gelişim seminerleri, yönetici konferansları,  mülakatlar, kamplar, eğitim akademileri, özel hazırlanmış yarı zamanlı çalışma, aday çalışan ve staj programları, kişilik envanterleri uygulamaları, kariyer fuarlarına katılım, kulüp ve topluluk etkinliklerine sponsorluk, üniversite temsilcisi atama, mentorluk, CEO’larla yemekler ve sosyal medyanın etkin kullanımı olarak sıralayabiliriz. 

Görünen köy klavuz istemez. İş ilişkileri ve standartları, işe yaklaşımları ve değerleri etkileyen kuşaklar arası farkındalık ve alttan gelenlerin  zorlaması ile yeni yönetim modelleri,  yeni nesil  lider ve yönetici profilleri yeniden tanımlanacak. Bu kuşağı öğrenciyken yakalamak için süreçte geliştirilen ve çeşitlendirilen Kariyer Günleri etkinlikleri,  bu kuşağın  ardından gelen  yeni nesil kuşaklar için daha da önem kazanacak. 

Yıldız Öztürk Balamir
Bilkent Üniversitesi Kariyer Merkezi Koordinatörü
Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver