Atilla Akıncı: Kurumsal Genlere Dayalı Organizasyon Modeli
Köşe yazılarınızda da sıkça değindiğiniz, Kurumsal genlere dayalı organizasyon modeli nedir? Neden, böyle bir model oluşturmayı düşündünüz?
Özellikle son 10 yıl içerisinde, organizasyonel sistemlerini örnek aldığımız batılı kurumlar, özel bir değişim süreci yaşıyorlar. Daha önce örneği yaşanmamış türdeki krizler, büyük şirketleri orta ve uzun vadeli planlardan, kısa vadeli çalışma ortamına taşıdı. Yani bir bakıma, günü kurtarma anlayışı ağır basmaya başladı. Bu şirketlerde, daha önce sorgulamayan masraf kalemleri bile sorgulanır hale geldi. Bence dünya ekonomisi, son 60-70 yıl içerisinde, fırsatlarla tehditlerin arasındaki mesafenin bu derecede kısaldığına şahit olmadı. Benim savunduğum, Kurumsal Genlere Dayalı Organizasyon Yönetim Modeli, organizasyonlarımızı, deneme tahtasına çeviren ve çalışanlarda, inançsızlık ve sistem yorgunluğu yaratan, kurumlara zaman kaybettiren bilinçsiz uygulamaların, çağdaş alternatifi olarak tanımlanabilir. Yöntem, bir bakıma sağlıkta yeni gelişen, kişisel check-up anlayışının, kurumsal ortamlarda uygulanmasıdır. Yani, kişileri ve sistemi yormadan, hedefe yönelen bir çalışma modelidir.
Bu modeli hangi alanlarda kullanabiliriz? Sizce modelin, ülkemizde uygulaması var mı?
Model, organizasyonel yapılanmayla başlıyor. Devamında yönetimi; yatay, hızlı karar alabilen, dinamik bir yapıya dönüştürüyor. Sonraki aşamada, işe almadan, personeli kalıcı kılmaya, eğitimden, strateji geliştirme ve yaymaya kadar uzanan ve dışarıdan ithal, belirsiz sistemler yerine, organizasyon için özel tasarlanmış bir uygulama modeli sunuyor. Yani bu model, hastalıklı bölgeye kemoterapi uygulamak yerine, kanserli hücreyle savaşmayı ve bünyeyi güçlendirmeyi hedefliyor. Böylece model sayesinde organizasyon, beklenmedik gelişmeler ve krizlerle savaşmaya hazır hale geliyor. Ülkemizde henüz bir model olarak uygulanması aşamasına gelinmediğini düşünüyorum.
Siz bu modeli hangi firmalarda uyguluyorsunuz? Ülkemizde bu modele hangi alanlarda ihtiyaç var?
Ülkemizin geleceğinde, büyük bir öneme sahip olduğuna inandığım giyim sektöründe faaliyet gösteren Hatemoğlu’nda yeni modelimle kendilerine yardımcı olmaktayım. Sürekli yeniliği arayan ve potansiyelini farklı alanlara da taşıyabilecek dinamizme sahip Secretcv ise sağlıklı büyüme, kurumsallaşma ve hedeflere yönelik organizasyon oluşturma konularında destek olduğum bir diğer firma. Aslında bu modele her alanda ve her yerde ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.