Röportajlar

BTA / Murat Sağışman: Bünyemizdeki 500 Aşçının Uzmanlık Alanlarına Göre Birimlerini Belirliyoruz
BTA / Murat Sağışman: Bünyemizdeki 500 Aşçının Uzmanlık Alanlarına Göre Birimlerini Belirliyoruz
Havalimanlarında, İDO’larda, iskelelerde faaliyet gösteren yiyecek içecek noktalarınızdan bahseder misiniz?

BTA olarak havalimanlarında, Türkiye, Gürcistan, Makedonya ve Tunus’ta bulunan dokuz terminalde, kafe, bar, restoran ve büfede, günde ortalama 37 bin yolcuya hizmet vermekteyiz. BTA markası altında faaliyet gösteren birçok alt-markamız bulunuyor. Kantin, Kokpit, Greenport, Tadında Anadolu, Cakes&Bakes, QuickAsia, SweetDelights, Beerport, Restro ve Seferi bunlardan bazıları. Örneğin; unla alakalı her şeyi barındıran ‘bakerycafe’ konseptli markamız Cakes&Bakes, misafirlerine sunduğu unlu mamuller, yaş pastalar, tatlılar ve sandviçlerin yanı sıra müziği, dekorasyonu, lokasyonu ve nitelikli personeliyle de havayolu ve İDO yolcularına eşsiz bir atmosfer sağlıyor. Türkiye’nin dört bir yanından lezzetleri restoranlarına taşıyan Tadında Anadolu restoranlarımız ise, uçak ve feribot yolcularını samimi tatlarla buluşturuyor. Dileyen Tadında Anadolu konukları restoran bölümünde BTA ustaları tarafından hazırlanan enfes lezzetlerin tadına bakarken, dileyenler market bölümüne uğrayarak istedikleri yöresel lezzetleri satın alabiliyor. Tadında Anadolu, Daily Meal web sitesinin yaptığı araştırmada "dünyanın en iyi havalimanı restoranları” listesine girme başarısını da gösterdi. Konuklarımızı Türk mutfağının yanı sıra İtalyan, Uzakdoğu, Meksika ve Amerikan mutfağından çok özel lezzetlerle ağırlıyoruz. Yolculukları lezzetle başlatmak ve yolcuların seyahatlerini çok daha keyifli geçirmelerini sağlamak amacıyla yatırımlarımızı sürekli artırıyoruz. IDO iskelelerinde ise, 2011 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Yılda yaklaşık 50 milyon yolcunun kullandığı İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) iskeleleri, arabalı vapur ve feribotlarında da faaliyet gösteren BTA noktalarının sayısı 74’e ulaştı. İDO’daki kafe ve büfelerimizde ise günde ortalama 40 bin yolcuya hizmet veriyoruz.

BTA’da çalışan 500 civarında aşçı olduğu biliniyor. Bu kadar aşçıyı nasıl yönetiyorsunuz? Uzmanlık alanları belirleme ölçütü nedir?

2012 yılı sonu itibariyle 2 bin 642 çalışanımız var. Çalışanlarımızdan 500’ü aşçı… BTA aslında çalışanlar için de okul gibi, çalışanlarımıza dönük çok güçlü bir oryantasyonumuz var. Kişisel gelişim eğitimlerine büyük önem veriyoruz. 6 aylık performans değerlendirmeleri yapıyoruz. Personelimiz, servis ve kalite anlamında en üst seviyede. BTA’da aşçıların dağılımı; restoranların içindeki birim mutfaklar, tabldot ve birim mutfaklara ön hazırlık üretimi yapan ana mutfaklar ve Türkiye’deki zincir restoranlara, kafelere ve BTA’nın tüm birimlerine unlu mamul ve pasta üreten Cakes&Bakes fabrikasından oluşmaktadır. Aşçıların birimlere dağılımı, sahip oldukları uzmanlıkların yanı sıra birimlerdeki üretilen ürünlere göre yapılmaktadır. Ana mutfak olarak adlandırdığımız bölümlerimiz tabldot ve sıcak yemek, kasaphane, sebzehane, sandviç ve soğuk meze üretimi, unlu mamul ve pasta birimlerinden oluşup bu birimlerde toplamda 137 aşçı görev yapmaktadır. Restoranların içinde bulunan birim mutfaklarda restoran veya birimin konseptine göre ana mutfakta ön hazırlığı yapılmış ürünlerin pişirilerek veya sunumu hazır hale getirilerek servisi yapılmaktadır. Birim mutfaklarda; İtalyan mutfağı, Çin mutfağı, Anadolu Yemekleri, foodcourt alanlarında döner, pide, lahmacun, ızgara, unlu mamullerin üretimi yapılmaktadır. Firmamız bünyesinde yer alan restoranlar ve birim mutfaklar olarak adlandırdığımız bölüm aşağıdaki birimlerden oluşmaktadır. Bu birimlerde toplam 206 aşçı görev yapmaktadır. Unlu mamul ve pasta üreten Cakes&Bakes adlı fabrikamızda toplam 157 aşçı görev yapmaktadır.

BTA'nın gelecek projeleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

BTA olarak 2014 yılına dair projelerimiz arasında şubeler açarak ve bayilikler vererek büyümek bulunuyor. Ayrıca, Kıraç’ta büyük yatırım yaparak kurduğumuz BTA fabrikasını da yakında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. 5 milyon TL tutarında bir yatırımla gerçekleştirilen ve 23 bin m2 üzerine kurulu fabrikaya tüm üretim faaliyetlerimizi taşımayı planlıyoruz. Bu durum, BTA ürün ve hizmetlerine maliyet avantajı olarak yansıyacak.

Aşçıların eğitimi için nasıl yol izleniyor?

İşbaşı ve sınıf eğitimleri olarak 2 yol izlenmektedir. İşbaşı eğitimleri oryantasyon eğitimlerini de kapsamaktadır. İşbaşı eğitimlerinde işe yeni başlayan veya birime yeni geçen aşçılarımıza uygulamalı olarak birim işleyişi ve yapılan yemekler hakkında bilgiler verilir. Sınıf eğitimleri iç ve dış eğitimler şeklinde düzenlenmektedir. Dış eğitimlerde günlük eğitimlerin yanı sıra akademi ve sertifika düzeyinde eğitimler alınmaktadır. İç eğitimlerde yeni ürün, hijyen ve gıda güvenliği, servis standartları, ürün bilgileri yer almaktadır. Aşçılar işe alındıktan sonra 2 hafta boyunca tüm birimleri kapsayan oryantasyon eğitimine dahil olurlar. Ayrıca oryantasyon süresince her bir aşçının kendisine yardımcı olmak ve yönlendirmek üzere buddy’si bulunuyor. Performans değerleme yılda 2 kez yapılmaktadır.


Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver