Röportajlar

Colin's / Banu Kököz: Bir Türk Markasının Yurtdışı Hikayesi
Colin's / Banu Kököz: Bir Türk Markasının Yurtdışı Hikayesi


Colin’s’teki kariyerinizden bahseder misiniz? 

Colin’s ile yolum ilk defa 2006 yılında, Rusya İnsan Kaynakları Müdürü pozisyonu sırasında kesişti. Bir Türk markasının yurtdışındaki hikayesinin bir parçası olmak istemiştim. Ancak Rusya’ya gittiğimde Colin’s’in Rusya’da çok bilinen ve sevilen bir marka olduğunu gördüm. Bugün ise gururla paylaşabilirim ki, Rusya’daki her iki kişiden birinin Colin’s Jeans’i olduğu gibi, buna eklenen 32 ülkede de çok benzer duyguları yaşıyoruz.

Bugün olduğumuz yere gelmek için aldığınız en büyük risk nedir? 

Aslında ilk büyük riski kariyerime başlamadan önce, üniversite eğitimimin hemen ardından au-pair olarak İngiltere’ye İngilizcemi geliştirmek için gittiğimde aldım. Arkadaşlarım kariyerlerine başlarken, benim en büyük endişem geride kalmaktı. Ancak yurtdışında geçirdiğim iki yıl bana sadece dil açısından değil, yaşama bakışım açısından çok şey kattı. 

Kariyerim sırasında aldığım en büyük risk ise hiç dilini ve kültürünü bilmediğim bir ülkede (Rusya) İnsan Kaynakları Müdürü olmayı kabul etmemdir. Bu beni İnsan Kaynakları Müdürü ve bir birey olarak zenginleştirdiği gibi, bugün Colin’s’in geldiği yeri, daha da önemlisi büyük resmi anlamam açısından çok yardımı oldu.

Kurumunuzdaki eğitim ve performans süreçleri nasıl ilerliyor? 

İnsan Kaynakları’ndaki tüm sistemlerin bir bütünlük çerçevesinde ele alınması gerektiğine inanıyoruz. Dolayısıyla Colin’s’te tüm İnsan Kaynakları süreçlerini "yetkinlik” bazına oturttuk. Böylece farklı ülkelerdeki yapılanmalarımızda aynı dili konuşabiliyoruz. 

Eğitimlerimizi "Yönetici” "Merkez” ve "Perakende” olmak üzere üç kategoride gerçekleştiriyoruz. Çalışanlarımızın pozisyonların gerektirdiği yetkinliklerin yanı sıra değerlerini de kazanmalarına ve geliştirmelerine önem veriyoruz. Colin’s olarak kendi bakış açımızı ve kurallarımızı ortaya koyduğumuz eğitimler geliştiriyoruz ve etkinliklerini ölçüyoruz.

Performansı yetkinlik bazlı hedefler ile ölçüyor, "Değerlendirme Merkezi” çalışmalarımızda kullanıyoruz.

Seçme ve yerleştirme yaparken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

"Recruit for attitude, you can train for skill” (Tutum için işe al, beceri için eğitebilirsin).  Yetkinlik burada da anahtar konumda. Colin’s’te her pozisyon için gerekli davranışsal ve fonksiyonel yetkinlikler tanımlanmış durumda. İşe alımda kullandığımız araçları da buna göre şekillendirdik. Kendi içinden yükselmeyi tercih eden bir şirket olarak, gerekli yetkinliklere sahip olan kişileri işe almak için çalışıyoruz.

İK’nın gelecek 5 yılında neler görüyorsunuz?

Bol bol teknoloji görüyorum. Hem insan kaynağına ulaşmada internet çok etkili olacak hem de şirket içindeki İK yapılanmalarında. Colin’s’te bizim en önemli güçlerimizden biri global anlamda tüm İK yapılanmasının ERP sistemleri içinde tanımlanmış olmamız olarak görüyoruz. "İşveren Markası” kavramını daha sık konuşacağız, tüm İK yapılanmamız global standardizasyonu gerektirse de operasyon için esnek İK yönetimi modelleri hakkında çalışıyoruz.
Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver