Röportajlar

CUMHURİYETİN 100’ÜNCÜ YILINDA YURTDIŞINDA 100 YENİ MAĞAZA…
CUMHURİYETİN 100’ÜNCÜ YILINDA YURTDIŞINDA 100 YENİ MAĞAZA…

Erkek giyimi denince akla gelen, dünya üzerinde 300’e yakın mağazası olan Kiğılı daha da büyüyerek adını uluslararası pazara yazdırıyor.  Küreselleşirken dijital dünyaya da adapte olan Kiğılı, adayları ile gerçekleştireceği mülakatları da online platform üzerine taşıyor.  Bizde Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem’e yeni İK uygulamaları, küreselleşme hedefleri ve istihdam prensipleri hakkında sorular yönelttik.

2019 İK alanında ne gibi yenilikler göreceğiz?

2019’un İK ajandasında, teknoloji, zaman ve hızın çok daha fazla işin içerisinde olacağını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra, çalışan bağlılığı ve buna yönelik yapılan çalışmalar olmazsa olmazlar arasında yer alacak.  Bu konu şirketlerin geleceği için kritik öneme sahip diyebiliriz. Çalışanların kendilerine değer verildiğinde işlerine, iş arkadaşlarına ve şirketlerine bağlılıklarının büyük ölçüde arttığını ve daha üretken olduklarını gözlemliyoruz. Dolayısıyla bunun farkına varan şirketler çalışanlarda sadakati sağlamak, performansın ve üretkenliğin artmasına yönelik bağlılık çalışmalarına ağırlık vermeye başladı.

Bununla birlikte dijital İK uygulamalarının da 2019’da hız kazanıp yaygınlaşacağını söyleyebiliriz. Bu uygulamalarla birlikte İK departmanlarında; çoklu kanallardan insan odaklı iletişim, data erişiminde hız ve kolaylık, entegre HR platformu, gerçek zamanlı raporlama ve ölçülebilirlik konularında büyük kolaylık sağlanacağını öngörüyoruz.

İK Dijitalleşmesi konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizin dijitalleşen İK uygulamalarınız nelerdir?

Şiddetli rekabetin yaşandığı, çevrenin daha önce hiç olmadığı kadar hızlı değiştiği ve teknolojinin işin parçası değil kendisi olduğu günümüz iş dünyasında Kiğılı olarak biz de2019’da dijital dünyanın içerisinde yer alacağız.

Bu kapsamda, öncelikle işe alım süreçlerimizde kariyer portallarının yanı sıra sosyal medyanın her alanını efektif kullanarak daha görünür ve ulaşılabilir olmayı hedefliyoruz. Bunun dışında gündemimizde, ölçme ve değerlendirme testlerimizi entegre sistemler ile online olarak adaylarımıza ulaştırıp daha hızlı aksiyon alma konusu var. Ayrıca İstanbul dışındaki adaylarımız için yüz yüze mülakatlarımızı bize özel hazırlanacak yeni online platform üzerinden gerçekleştirip zamandan tasarruf sağlayacağız.

Mağazalarınıza yapılan eleman alımlarında ne gibi niteliklere dikkat ediyorsunuz?

Öncelikle adaylarımızın yetkinlikleri bizim için son derece önemli. İşine karşı heyecanı, ekip ruhu, müşteri odaklı yaklaşımı, satış kabiliyeti, empatisi, dikkati ve iletişim yeteneği gibi özelliklerin bir arada olması gerekiyor. Bunların yanı sıra, Kiğılı markasını temsil edebilecek duruş, tarz ve stilde olması da bizim için önemli ve adayı bir adım öne geçiren etmenlerin başında geliyor.

Türkiye’nin önde gelen erkek giyim markasısınız ve dünya genelinde 18 ülkede 28 satış noktanız var.  Buna bağlı olarak küreselleşme hedefleriniz neler?

Önümüzdeki 5 yıl için kendimize büyük hedefler koyduk. Yeni yatırımlar, karlılık ve istihdam anlamında adımlar atıyoruz. Yatırımcı ruhumuz gereği yeni mağaza açılışlarına devam ediyoruz. Özellikle yurtdışı bu yıl bizim için çok önemli. Hem yeni pazarlara açılacağız hem hizmet verdiğimiz mevcut pazarlarda varlığımızı genişleteceğiz. Özellikle Balkanlar ve Orta Doğu’da satış noktalarımızın sayısı artmasını planlıyoruz.

Balkanlar Türk yatırımcılar için her zaman ilgi çekici bir yatırım coğrafyası oldu. Hızlı bir şekilde Avrupalılaşan, Avrupa Birliği ile bütünleşen Balkan ülkeleri büyük potansiyeller barındırıyor. Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya, Slovakya, Slovenya, Polonya, Macaristan gibi ülkelerde Türk markaları daha aktif rol alacak. Biz de Kiğılı olarak bu potansiyelin içerisinde yer alacağız. Şu an Balkanlardaki yatırımımıza Sırbistan’ı ekleyerek 28’inci mağazamızı burada açtık. Bundan sonraki durağımız Romanya’ya olacak.

Hazır giyim istihdamın en çok yaratıldığı ve geleceğe umut veren bir sektör. Biz de bu işin oyuncuları olarak oyunu kurallarına göre oynuyoruz Geleceğe çok ümitle bakıyoruz. Doğru karar verip doğru işler yapmaya gayret ediyoruz.

Cumhuriyetin 100’üncü yılında yurtdışında 100 yeni mağaza açma hedefimiz var. Yurtdışındaki algımızı, "Made in Turkey” yerine "Brand of Turkey” olarak değiştireceğiz. Çünkü biz her anlamda Türkiye’den doğmuş bir markasıyız.

Sosyal medyayı aktif olarak kullanan bir firmasınız. Firmaya sağladığı etkiyi ne ölçüde görüyorsunuz?

Kiğılı olarak dijital dönüşümün perakende sektörü için vazgeçilmez hale geldiği bu dönemde bu dünyaya en hızlı şekilde adapte olan markalardan biri konumundayız. Son dönemde özellikle dijital mecralar ve sosyal medya kanallarını yoğun olarak kullanıyoruz. Viral videolar ve blogger’larla iş birlikleri hayata geçiriyoruz. Facebook Dükkan özelliğini, Instagram’ın InstaStories özelliğini kullanarak satış yapan ilk markalar arasında yer alıyoruz. Bu çalışmalarımız gençlere hedeflediğimiz şekilde ulaşabilmemizi sağlıyor. Ayrıca, e-ticaret sitemiz yine gençler tarafından çok sık kullanılıyor.

Bunun dışında 360 derece iletişimde Omni-channel adı verilen bu tarz çoklu platformlara yönelik çalışmalar satış oranlarımızda ciddi artışlar sağlıyor. Farklı hedef kitleleri yakalayarak verimli sonuçlar elde edebilmemize destek oluyor.

Hayata geçirdiğimiz reklam kampanyalarımız ile sosyal medyadan çok olumlu geri dönüşler aldık. 10 Kasım kampanyamız bunun en güzel örneği. Sosyal medyadaki etkileşim, mağazalarımızda yaşanan hareketlilik, müşterilerimizin ilettiği yorumlar... Bunların hepsi aslında söz konusu çalışmaların ne kadar derin bir iz bıraktığının göstergesi. Bundan sonra da topluma doğrudan dokunan; onları anladığımızı, onların değerlerini sahiplendiğimizi gösteren özgün çalışmalarla doğru mecralarda sesimizi duyurmaya devam etmeyi hedefliyoruz.

Bir erkek giyim markası olarak kadın istihdamının firmanızdaki yerinden bahsedebilir misiniz?

Katılımcı ve kapsayıcı bir ekonominin kadınlar olmadan gerçekleşemeyeceğine inanıyorum.

Dolayısıyla şirketlerin her aşamada kadınların kalıcı olarak dengeli temsilini sağlayacak politikaları benimsenmesi gerekiyor. Bugün şirketlerin fark yaratabilmek ve ileri gidebilmek için farklı bakış açılarına ve çeşitliliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaçları var. Bunun sağlanması için kadınların yönetimde söz sahibi olması gerekiyor. Biz de bunun farkında bir şirket olarak, üst yönetimde de kadınların rolüne büyük önem veriyoruz. Yönetim Kurulumuzun yüzde 60’ını kadınlar oluşturuyor.

Biz her şeyden önce, kişiye pozisyon yaratmıyoruz. Pozisyona en uygun insan kaynağını işe alıyoruz. Önceliğimiz; çalışanlar arasında adaletsiz değerlendirme yapılmaması, çalışanların başarılarını ve işe katkılarını arttıracak eğitim ve motivasyonun sağlanması…Bu kapsamda 2007 yılında Kiğılı Akademi’yi kurduk. Kiğılı Akademi’de çalışanlarımızın kariyer hedeflerine yardımcı olmayı amaçlarken özel yaşamları ve iş hayatını dengelemeyi öğretiyoruz. Bu amaçla platform üzerinden sadece iş hayatına dair değil kişisel gelişimi destekleyici eğitimler veriyoruz. Eğitimleri çalışanlarımızın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda düzenliyor ve planlıyoruz. Bunun dışında, mağaza ekiplerimize 6 ayda bir dış eğitimler, 3 ayda bir ise iç eğitimler veriyoruz. Eğitimlerde, ‘Zaman Yönetimi’, ‘Kombin eğitimleri’ ve ‘İletişim becerileri’ gibi konu başlıkları yer alıyor. Bu eğitimler sadece sektör bazlı içerikleri değil, kişisel gelişime yönelik konuları da kapsıyor.2019’da mevcut programlarımıza, ‘Vuca çağında liderlik’, Yeni nesil iletişim ve çatışma yönetimi’ gibi konu başlıkları ekledik. Bu program hem merkez yönetim ekibimiz hem de mağaza ve saha ekibimizi kapsayıcı bir program.

Bunun dışında, Sabancı Üniversitesi’nin Liderlik Akademisi ile yaptığımız anlaşma kapsamında tüm yöneticilerimizle birlikte ‘’Liderlikteki dönüşüm’’, ‘’Perakende sektöründeki değişim ve gelişim’’ üzerine eğitimler veriyoruz.

 

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver