İşveren marka yönetimi projesinin ardından oluşturmuş olduğunuz İYİ (İş Yaşam İlişkisi) ekibinin kurulma amacından bahseder misiniz?
İYİ’nin kuruluşundaki temel amaç, çalışan iletişiminin, çalışan değerleriyle örtüştürülerek ve sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesini sağlamak.İşveren markası asıl çıkış noktamızdı. İşveren markasının ilk adımlarını, üniversite tanıtımlarını farklı bir formatta yapmakla attık. Hem Garanti’yi daha iyi tanıtmak hem de işveren markasına vurgu yapmayı hedefledik. İstediğimiz kalitede ki kişileribankamıza çekmek için farklı ne yapabiliriz diye düşündük. 7 yıl önce daha iyi eğitimli grubu bünyemize dahil etmek için TalentCamp’i oluşturduk. Böylece işveren markası yolculuğuna çıkmış olduk.
Sadece işe alımlarda değil mevcut çalışanlarımızında işveren markası anlamında bir iletişime ihtiyacı olduğuna karar verdik. Çalışan memnuniyeti anketi ve diğer yaptığımız anketler bu çalışmamızda bize yol gösterici oldu. Ayrıca çalışan segmentasyonuyaparak belli başlı grupları belirledik. Bu doğrultuda her segmentinözelve farklı beklentilerine yönelik nasıl bir iletişim yapabileceğimiziplanladık.
İYİ kaç kişilik ekip?
Çalışanlarına, önem verdikleri değerler doğrultusunda, daha zengin bir çalışma deneyimi yaşatmak amacıyla 6 kişiden oluşan İYİ (İş Yaşam İlişkisi) ekibi kuruldu.
İYİ, çalışanlara yaşamlarını renklendirecek ve daha keyifli kılacak hangi çalışmalar yapıyor?
Bu hizmetleri İyi Sohbet, İyi İkram, İyi Kurs, İyi Eğlence, hobi kulüpleri, özel gün kutlamaları, bina içi hizmetler ve motivasyongibi başlıklar altında toplayabiliriz. Örneğin İyi Hizmet kapsamında; banka bünyesinde spor salonu, kuaför, lostra, terzi gibi servisler, çalışanlara daha makul fiyatlarla sunuluyor. Garantili kadınlar, İYİ’nin ayrı bir segment olarak değerlendirdiği ve kadınlara özel olarak geliştirdiği Kadınlar Kulübü, kalemetek sitesi gibi pek çok uygulamadan faydalanabiliyor. İyi İkram, İyi Eğlence ve İyi Kurs etkinlikleriyle, Garantililer ve aileleri pek çok sosyal etkinliğe katılarak yaşamlarına renkli ve keyifli hale getirebiliyor, ilgi duydukları hobilerine yönelik aktivitelere katılabiliyor.
Farklı segmentler için özel platformlar geliştirdik. Kadın çalışan oranı sektörde %50, bizim bankamızda %57 civarında. Onların beklentilerine odaklandık. Örneğin; sadece kadın çalışanlarımızın üye olabildiği "kalemetek” isimli bir site açtık. Kadın çalışanlarımız, moda önerileri, yemek tarifleri, özel hayatlarıyla ilgili tecrübelerini siteye üye olan 10.000 kadın çalışanla paylaşabiliyor.Ayrıca sitede, üst yönetimde başarılı olan kadın yöneticilerimizden öneriler ve başarı hikayelerine dair röportajlar bulabiliyorlar.
İş yaşam ilişkisi dediğimizde, çalışanların sadece iş hayatında değil özel yaşamında da beklentileri oldukça önemli. Çalışanlarımız özellikle aileleriyle daha çok vakit geçirmek istiyor. Buradan yola çıkarak Sivas’ta 400 çalışanımızınbulunduğu çağrı merkezimize çalışanlarımızın ailelerini birgün ofislerine davet ettik. "Oğlum burada mı çalışıyormuş, gurur duydum, ben nereye gittiğini nasıl bir yerde çalıştığını bilmiyordum” gibi geri dönüşler aldık. Çalışanlarımızda bu paylaşımdan çok mutlu oldular.
İYİ ekibinin bir diğer görevi de bankadaki iletişim. Kişilerin birbiriyle olan iletişimini arttırmak…Bu kapsamda da çeşitli çalışmalar yapıyoruz.
Garantililer ve ailelerinin katılımıyla gerçekleşen bu sosyal etkinliklerin çalışan motivasyonuna katkıları neler?
Çalışan memnuniyeti anketimizle etkileri ölçmeye çalışıyoruz. Anketimize İYİ ile ilgili bu yıl ilk kez bir soru sorduk. Verilen cevapların gelişimini izliyoruz. Hedefimiz gelen olumlu geri bildirimlerin oranının her geçen yıl artması. Somut ölçümlerle ilerlemek istiyoruz.