Röportajlar

HSBC / Şengül Demircan: Odak Noktanız İnsan Olmazsa Başarıya Ulaşmanız Mümkün Değil
HSBC / Şengül Demircan: Odak Noktanız İnsan Olmazsa Başarıya Ulaşmanız Mümkün Değil
Son dönemde gerçekleştirdiğiniz insan kaynakları uygulamalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Bugünün ve geleceğin dünyasında stratejilerinin odağına insanı ve sahip olduğu değerleri koymadıkları sürece kurumların sürdürülebilir başarıya ulaşmaları mümkün değil. Teknoloji, yeni düzenlemeler, müşteri beklentileri, ürünlerin sürekli ve hızlı gelişimi, yeni tedarik ve satış kanalları gibi değişen dinamikler hem hızlı hareket edebilen, hem de yetkin bir işgücü ile çalışmayı kritik hale getiriyor. Hız için de her seviyede çalışanın inisiyatif kullanması ve karar verebilmesi vazgeçilmez. Bankamızın sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme platformunu oluşturacak ve çalışanlarımızın mutlulukla çalışarak gelişeceği bir atmosferi sağlayacak 5 yıllık bir değişim ajandası hazırladık. Ajandamızdaki başlıklar şöyle;
- İnsan Kaynakları fonksiyonunun organizasyonel yapı, ekip, bilgi sistem altyapısı ve süreçleri ile yeniden yapılandırılması
- Değer odaklı kültürel dönüşüm
- Organizasyonel etkinlik ve verimlilik
- Yetenek yönetimi
- Çalışan deneyimi
- Performans Yönetimi

Değer odaklı kültürel dönüşüm - "Her Seviyede Liderlik Programı”

2014 yılı sonunda tamamlamayı planladığımız "Her Seviyede Liderlik” programı ile değer odaklı kültürel dönüşümü hedefledik. Program kapsamında en fazla üzerinde durduğumuz konu, elde ettiğimiz başarılarda önemli payı olan ve bizi biz yapan, Güvenilir, Açık Fikirli ve Yakın değerlerimiz oldu.

Organizasyonel etkinlik ve verimlilik - "Çalışanlar ve Organizasyonel Yapı Programı”

2012 yılında HSBC Grubu’nun tüm dünyada uyguladığı Organizasyonel Etkinlik Programı’nın "Çalışanlar ve Organizasyonel Yapı" aşamasını Avrupa bölgesinde hem en kısa sürede, hem de baştan sona bütünsel ve tutarlı adımlarla tamamlayan ilk ülke olmamız.

İnsan Kaynaklarının yeniden yapılandırılması - "İK Dönüşüm Programı”

2012’de önemli odak alanlarımızdan biri de İnsan Kaynakları ekibinin yapılanmasının tamamlaması idi. Organizasyon tasarım ve planlama, işe alım, performans ve ücret yönetimi, yetenek yönetimi ve organizasyonel gelişim, eğitim, İK Danışmanlığı, İK Servis Merkezi ve İK İş Destek olmak üzere 8 departman olarak İnsan Kaynakları ekibini yapılandırdık. Hem uzmanlıklar bazında, hem de ön yüzde hizmet verdiğimiz iş kolları ve fonksiyonlar bazında yapılanmış İK Danışmanlığı ekipleri ile kurduğumuz organizasyon, yöneticilerimize hem derinlemesine hem de daha yakın bir destek vermemizi sağladı.

Yetenek yönetimi ve işveren markası, sektörde son yıllarda en çok konuşulan konular, HSBC olarak siz bu konularda neler yapıyorsunuz?

Yeteneği çekmek ve tutundurmak, Bankamızın liderlik ekibini kendi bünyemizden yetiştirmek en önem verdiğimiz konularımızdan biri. HSBC Grubu ile paralel olarak her yıl uyguladığımız yetenek yönetimi sürecimizi büyük bir titizlikle yönetiyoruz. Özellikle yönetici kademesindeki çalışma arkadaşlarımız içinden yüksek performans sergileyen ve aynı zamanda yüksek potansiyele sahip olan kişileri belirleyerek gelişimlerine yatırım yapıyoruz. Bu arkadaşlarımız hem Türkiye’de hem de HSBC grubu bünyesinde düzenlenen eğitimlere dahil olarak yetkinliklerini geliştirme fırsatı yakalıyorlar. 2012 yılında hazırlıklarını tamamladığımız Koçluk ve Mentorluk programları bu yıl üzerinde önemle duracağımız konular olacak. Amacımız kısa ve orta vadede kilit roller için donanımlı ve yüksek nitelikli çalışanlarımızın olduğu yetenek havuzlarını genişleterek içerden terfi oranımızı daha da artırmak ve hem ülkemiz hem de Grubumuz için geleceğin liderlerini Türkiye’den yetiştirmek. Bu kapsamda 2013 yılı sonunda uluslararası görevlendirmede olan çalışan sayımızın 20’yi geçmesini planlıyoruz.

Bankacılık sektöründe açık olan ve geleceğin mesleği olarak gösterilebilecek pozisyonlar var mı, varsa adaylara önerileriniz neler olur?

Bankacılık sektöründe teknolojinin etkisi ile ürün ve kanal çeşitliliği ve hizmet sunum hızının da arttığını görüyoruz. Buna paralel olarak, müşteri deneyiminin rekabette fark yaratan bir faktör olarak önem kazanması ilişki bankacılığının öne çıkmasına neden olmakta. Bu gelişmeler doğrultusunda günümüz bankacılığında organizasyon yapıları, iş yapış stilleri farklılaşmaya başladı. Yeni bankacılık anlayışı müşterileri ihtiyaçlarına ve toplam değer yönetimine göre segmentlere ayrıştırarak aynı segment içinde uçtan uca müşteri hizmeti vermeyi hedeflemekte. Bu anlayışla, müşterinin ihtiyaçlarını tespit edip, ileriye yönelik öngörülerle ürün geliştirebilen, bu ürünleri hayata geçirebilen ve tutarlı bir hizmet kalitesi sunabilen ekip üyelerine ihtiyaç var. Diğer taraftan, müşteri deneyiminin önem kazanması ile şube bankacılığı önemini korumakta ve şube başına düşen çalışan sayısının artmasına neden olmakta.


Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver