Sosyalik Medya / Zeynep Ilgaz: Potansiyel Çalışanınız Belki de Takipçileriniz
Sosyal ağlarla insan kaynaklarını buluşturma fikri nasıl doğdu?
Sosyal medya uçsuz bucaksız bir deniz gibi, bu denizde doğru rotalarla hedefe ulaşmak için profesyonel yardım alınması gerektiği düşüncesiyle Sosyalik Medya kuruldu. Sosyal mecraların etkileşiminden işveren markası çalışmalarının da faydalanması gerektiğini düşünüyoruz. Firmalar artık kurum kültürlerini ve çalışma modellerini facebook, twitter, linkedin gibi mecralarla potansiyel çalışanlarına duyurmaya başladılar. Ve bu mecraların yönetimini profesyonel bir ajansa teslim ederek işgücü, maliyet ve kontrol açısından tasarruf ediyorlar. Sosyalik Medya, Türkiye’nin ilk ve tek İK merkezli sosyal medya ajansı. Firmaların başta insan kaynakları süreçleri olmak üzere, kurumsal kimliklerinin sosyal medyadaki temsilleri için hedefler belirliyor, projeler üretiyoruz. Online strateji geliştirme, sosyal medyada itibar yönetimi, djital dünyada insan kaynakları yönetimi, içerik yönetimi, sosyal medya kampanyaları geliştirme, sosyal medyada işveren markası yönetimi, sosyal medyada Y kuşağı yönetimi, sosyal medya takibi, dijital medya danışmanlığı gibi hizmetler ile firmalara katkı sağlıyoruz.
Şirketlerin profesyonel bir sosyal medya ajansıyla çalışmasıyla, bu işi kendi bünyesinde çözmeye çalışması arasında ne fark görüyorsunuz?
Firmaların, sosyal medya ajansıyla çalışmasının en büyük katkısı maliyet ve zaman avantajını ellerinde bulundurmalarıdır. Sosyal medya kullanımında birbirine bağlı 3 ayak var: işgücü, maliyet ve kontrol. En az 5 kişilik bir ekip kurmak firmaya bir maliyet getiriyor, yapılan işlerin kontrolü için ciddi boyutlarda zaman ayırmak gerekiyor. Özellikle insan kaynakları departmanının iş yoğunluğunu düşündüğümüzde, sosyal medya hesaplarının yönetilmesinin ve takibinin ayrıca bir iş yükü doğurması kaçınılmaz. Genel olarak nitelendirildiğinde, işgücü ve enerji maliyetiyle birleştiğinde güvenebileceğiniz bir ajansla çalışmak her açıdan daha efektif.
Hangi sektörlerden markalarla çalışıyor musunuz? Ajans müşterilerinize yönelik projelerinizden kısaca bahseder misiniz?
Neredeyse tüm sektörlerden müşterilerimiz var. Perakende, mağazacılık, teknoloji, dayanıklı tüketim malları, turizm, hizmet. Hepside kendi sektörlerinin lider markaları olan firmalar. Müşterilerimize onların ihtiyaçlarına yönelik özel projeler üretiyoruz. Projelendirme aşamasında sektörün dinamikleri, markanın hedef kitlesi, sayfa takipçilerinin profilleri ajansımız için büyük önem taşıyor. Oluşturduğumuz sayfaları hareketlendirmek ve doğru hedef kitleye ulaşmak için farklı uygulamalarımız var. Yarışma kurguladığımız müşterimiz olduğu gibi, İK aplikasyonu geliştirdiğimiz müşterimizde var. Öte yandan live chat uygulaması ile sayfa takipçilerinin birebir iletişime geçeceği bir ortam yaratarak erişilebilir ve sıcak bir marka imajı yarattığımız da oluyor.
İnsan kaynakları adına sosyal medya da bizi daha neler bekleyecek, ajans olarak hedefleriniz nelerdir?
Sosyal medya, şüphesiz her gün büyüyor. Bu platform ihtiyaca cevap verdikçe daha da yaygınlaşacaktır diye düşünüyorum. Önümüzdeki dönem, mobil uygulamaların çağı olacak. Trendler de bu yönde gelişiyor. Bilgisayarlarımızla tamamen vedalaşacağımız günler yakında gibi görünüyor. İnsan kaynaklarına gelince, bizim öngörümüz birkaç yılın içinde İK’nın tek ihtiyacının sosyal medya olacağı yönünde… İnsanlar artık ilgilendikleri firmaları sosyal medyada görmek istiyor, web sitesi incelemek yerini sosyal medya profillerini takip etmeye bıraktı. Firma tarafından bakınca da, insan kaynakları süreçlerini sosyal medyayla uyumlu hale getirmek müthiş bir potansiyel taşıyor. Takipçileriniz, sizin potansiyel çalışanınız demek de aynı zamanda. Gelecek, sosyal medyada şekillenecek. Bir firmanın insan kaynakları potansiyeli ne olursa olsun, bunu dijital trendler ile uyumlu hale getiremiyorsa, rakiplerini hep bir adım geriden takip ediyor demektir. Ajans olarak her zaman farklı ve iddialı uygulamalarımızla, güncel ve yaratıcı içeriklerimizle, istatistiksel verilerin ışığında farklılığımızı ortaya koyuyoruz. Gelecek dönem projelerimizde de özellikle mobil içerikli uygulamaları öne çıkarmayı planlıyoruz. Etkileşimi artırmaya yönelik çalışmalarımızı da planlıyoruz. Sosyal medya yönetimi içgörülerin ve içerik yaratmanın çok ötesinde istatistiksel verilerle ve analitik bakış açısıyla yapılabilecek, ciddi projelerin gerçekleştirildiği bir sektör haline gelecek.