Tiyatro Kulübünüz hakkında genel bilgi verir misiniz? Bugüne kadar kaç oyun oynandı, kaç kişilik bir gruptan oluşuyor?
(Toyota Tiyatro Ekibi)Tiyatro Kulübümüz Şubat 2010 tarihinde kuruldu. Bugüne kadar iki oyun çalıştık. Dışarıdan profesyonel bir yönetmenin yardımlarıyla Tiyatro Kulübü’ne katılan Toyota Türkiye çalışanlarına eğitimler verildi. Çalışılan ve sergilenen ilk oyun Üstün Dökmen’in "Komşu Köyün Delisi” isimli oyunudur. Bu oyun "İstanbul’da Halis Kurtça, Barış Manço ve Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde olmak üzere üç defa oynandı. İlk oyunun kadrosunda Toyota Türkiye çalışanlarından 12 kişi yer aldı. Bir süre ara verilen çalışmalara 2011 Ağustos ayından itibaren Görsel Sanat Yönetmenimiz Ali Haydar Bozkurt eğitmenliğinde yeniden başlanmış ve yaklaşık 15 hafta boyunca her Pazartesi akşamı 18:30 – 22:00 saatleri arasında drama, diksiyon, doğaçlama, nefes dersleri verildi. Daha sonra Sadık Şendil’in "Kocamın Nişanlısı” isimli oyunu seçildi ve oyun çalışmalarına başladık. Aynı zamanda yönetmen Hakan Tüner de çalışmalarımıza destek verdi. İkinci oyun toplam 15 Toyota Türkiye çalışanı tarafından gerçekleştirildi. Oyun 2013 Mart ve Nisan aylarında Duru Tiyatro’da üç defa sergiledik. Ekim 2013’ten itibaren ise başta İstanbul olmak üzere bayiliğimizin olduğu bazı Anadolu şehirlerinin yer aldığı illere turneye çıkılarak bayi çalışanlarına oyunun sergilenmesini planlıyoruz. Hedefimiz bu oyunlardan elde edilecek gelirleri Sosyal Sorumluluk kapsamında belirlenecek bir kuruma bağışlamaktır.
Oyuncuların çalıştığı departmanlar ve görevleri nedir? Bu kulüpte yer almak işteki verimliliklerini nasıl etkiliyor? Görüşleri neler?
(Toyota Tiyatro Ekibi)Cem Bodur-Bayi İş Geliştirme, Arzu Katmer-Bayi Geliştirme, Dolun Baştopçu-Bayi Ağ Geliştirme, Burcu Öktem-Yedek Parça, Cüneyt Çevik -Satın Alma, Öznur Arslan-Müşteri İlişkileri, Deniz Gündoğu-Teknik Eğitim, Beyza Usak-Pazarlama İletişim, Alican Bulutoğlu-Pazarlama Ürün, Ümit Öztürk-Bilgi İşlem. Hiyerarşi olmadan, açıksözlülükle ortaya çıkarılan çok büyük bir eser var. Şirkette diğer bölümlerde çalışan arkadaşların yaptıkları işleri öğrenmek ve mesai dışında son derece zevkli bir sosyal ortamda bir araya gelmek ofis ortamımızdaki iletişim kalitesini artırıyor ve gerçekten büyük bir takım olma heyecanı yaşatıyor.
Ali Haydar Bozkurt’un geçmişinde tiyatro oyunculuğu yaptığını biliyoruz. Tiyatro kulübü ile ilgili düşünceleri neler?
(Ali Haydar Bozkurt)Yaşamda kişileri başarıya ya da başarısızlığa götüren en önemli kavramın iletişim olduğuna inanıyorum. İletişimin başarıda en önemli faktör olduğu düşüncesinden yola çıkarak, kurumumuzda iletişimi güçlendirecek, geliştirecek çok sayıda aksiyon planı hazırladık. Bunlardan birinin de sanatla bağlantılı olmasının faydalı olacağını düşündük ve tiyatroyu seçtik. En hızlı sonuç alabileceğimiz ve ekip halinde yapılabilecek bir sanat olması bizim açımızdan önemliydi. Amacımız, kulübün sürekliliğini sağlayarak açılacak yeni kulüplere öncülük etmesiydi. Geçmişte Adana'daki birçok özel tiyatroda eğitmen, oyuncu ve yönetmen olarak çalışmalar yaptım ve birçok tiyatro oyununda hem aktör hem de yönetmen olarak görev aldım. Tiyatro çalışmalarında 500'e yakın öğrenci yetiştirdiğimi ve bu öğrencilerden birçoğunun halen Devlet Tiyatroları ve birçok özel tiyatroda görev yapmakta olduğunu gururla söyleyebilirim. Bu tecrübeyi kurduğumuz bu Tiyatro kulübüyle kendi ekibimle de paylaşmak istedim.
Neden özellikle bu kulübe yoğunluk verildi? Tiyatro ile ilgilenmiş olan sayın Bozkurt’un tiyatronun insan yaşamına kattıklarıyla ilgili düşünceleri neler?
(Ali Haydar Bozkurt) Tiyatro, insana yalnız olmadığını hatırlatan, insanın ve yaşamın sahneye yansıdığı bir sanat. Geçmişteki tiyatro deneyimim sırasında tiyatronun gruplar arasındaki etkileşime ciddi katkı sağladığını gördüm. Daha önce de belirttiğim gibi, iletişim başarıda en önemli faktör. Tiyatro da bunu besleyen bir sanat. Ayrıca her ne kadar ilk bakışta otomobil satıyor görünsek de insan faktörü işimiz için çok önemli. Markamızı konumlandırırken de "duygusal bağ” kurmaya özen gösteriyoruz. Kartvizitinizde yazan titriniz ne olursa olsun "önce insan” diyoruz ve "insana saygı” ya önem veriyoruz. Tiyatro, insanı anlatan bir sanat olması açısından tercih sebebimiz oldu. Her ne kadar kurumlardaki bu tür kulüpler "iş motivasyonunu artırır” diye nitelendirilse de bence her şeyden önce bireyin kişisel gelişimine sağladığı katkı nedeniyle büyük önem taşıyor. İnsanlar bu kulüpler sayesinde birbirlerini tanıma fırsat buluyor. Bence asıl bu, kişilerin motivasyonunu artırıyor. Ailenizden çok daha fazla gördüğünüz ve bir arada olduğunuz çalışma arkadaşınızla ilgili iş hayatı dışında da bilgi sahibi olmak iletişimi güçlendiriyor. Araştırmalar da gösteriyor ki, çalışanların birbiriyle iyi iletişimde olduğu kurumlar çok daha başarılı, çalışanlar çok daha mutlu oluyor. Tiyatro da bu açıdan bakıldığında kişilerin birbirlerini tanımalarına imkan sağlıyor.
Tiyatronun çalışanların motivasyonunu nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz? Toyota’da başka bir sosyal kulüp var mı? Bundan sonra planlıyor musunuz?
(Ali Haydar Bozkurt)Büyük bir eser üretmek, kişisel gelişimine katkı sağlamak, sosyal sorumluluk sahibi olmak, biribirlerini yakından tanımak ve izleyicilerin alkışları çalışanlar için en önemli motivasyon faktörleri arasında yer alıyor. Şirketimizde Tiyatro Kulübü dışında (sahne sanatları, gezi, organizasyon, spor, yeme-içme vb.) farklı sosyal kulüpler bulunuyor.
Bu kulüpleri Toyotamania ismiyle bir sosyal komite altında topladık. Gönüllü komite ekibi yıl boyunca Toyota çalışanları ve ailelerini bir araya getirme amaçlı etkinlikler düzenliyor. Çalışanların farklı ilgi ve taleplerine göre bundan sonra da eğlenceli bir çalışma ortamı sunmaya çalışacağız.