Netten Brüte Maaş Hesaplama

Ay Net Maaş Brüt Maaş
Ocak
Şubat
Mart
Nisan
Mayıs
Haziran
Temmuz
Ağustos
Eylül
Ekim
Kasım
Aralık

Not: Hesaplanan tutarlar bilgilendirme amaçlıdır, hiçbir sorumluluk kabul edilmez.

Netten Brüte Maaş Hesaplama

İşçinin, bir aylık çalışma süresince hak etmiş olduğu maaştan yasal kesintilerin yapılmış haline net maaş denir. Net maaş, işçinin eline geçen ücret olarak da adlandırılır. Netten brüte maaş hesaplama aracı ile aylık kazanmış olduğunuz net tutar üzerinden ne kadar vergi kesintisi ve prim ödemesi yapıldığını, tutarları ile beraber görebilirsiniz.

Her yıl değişen vergi dilimleri sebebiyle hesaplama 2024 yılı baz alınarak yapılmaktadır. Secretcv’de bulunan netten brüte maaş hesaplama aracı ile, net maaş üzerinden yapılan yasal kesintilerin detaylarını görebilirsiniz.

Net Maaş Nedir?

Net maaş, işçinin bir ay çalışarak hak etmiş olduğu ve kesintilerin maaşından düşülmüş olan halidir. Brüt maaş üzerinden yapılan vergi kesintileri ve sigorta primleri gibi ödemelerden sonra geriye kalan miktar net maaştır. İşçilerin maaş miktarı, her yıl değişiklik gösteren vergi dilimleri oranı direkt olarak etkiler.

Birçok işçi tarafından merak edilen konu ise net maaşa AGİ’nin dahil olup olmadığıdır. Asgari Geçim İndirimi olan AGİ, 2022 yılında TBMM Genel Kurul kararı ile kaldırılmıştır. Bunun yerine asgari ücret ile çalışanların Gelir ve Damga vergisinden muaf olmasını sağlayan teklif kabul edilmiştir. Bu değişim ile beraber AGİ net maaşa dahil edilmemektedir.

Netten Brüte Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Net maaş işçinin bir aylık çalışma ücretinden kesintilerin yapılmış olan halidir. Net maaş hesaplama işlemi; gelir vergisi, damga vergisi, SGK primi, işsizlik priminin çıkarılması ile yapılır. Net maaşa, çalışanların yapmış olduğu fazla mesai ücretleri, komisyonlar ya da ikramiyeler de eklenir. Eklenen bu ücretler maaş bordrolarında belirtilir. Net maaş mesai hesaplamasında ise, çalışanın normal çalışma süresinin dışında çalışmış olduğu her saat için 1.5 katından ücret verilir. Hesaplanan fazla mesai ücreti, mesai saatlerine göre toplanır ve net maaşa eklenir. Çalışanların, haftalık çalışma süresini aşması durumunda fazla mesai ödemelerinin %50 zamlı olarak net maaşlarına yatırılması zorunludur.

Net Maaş = Brüt Maaş - (SGK Primi + İşsizlik Sigortası + Gelir Vergisi + Damga Vergisi)

Net Maaş ve Brüt Maaş Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bir çalışanın almış olduğu maaşı ifade eden kavramlar arasında olan net maaş ve brüt maaş arasında çeşitli farklılıklar bulunmaktadır. Net maaş; vergilerin, sigorta primlerinin ve sosyal güvenlik gibi kesintilerin yapılmış olan halini ifade etmektedir. Yapılan kesintiler sonucunda çalışanın eline geçen tutarı ifade eden net maaş, çalışanın hesabına her ay düzenli yatan sabit tutardır. Brüt maaşta ise, çalışanın eline geçmeden yapılan vergi kesintileri ve sigorta primlerinin bulunduğu maaştır.

Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Maaş hesaplaması yapabilmek için işçinin net maaş bilgisine ya da brüt maaş bilgisine ihtiyaç duyulur. Maaş hesaplama işlemi yapılırken net maaş tutarı ya da brüt maaş tutarı gibi birkaç bilgi istenir ve bu bilgiler ile maaş hesaplaması yapılır.

Medeni durumu ve sahip olduğu çocuk sayısı maaş hesaplaması yapılırken dikkat edilen bir faktördür. Medeni durumu evli olan ya da çocuk sahibi olan kişiler, daha düşük vergi oranlarına tabi tutulur. Brüt maaş üzerinden ödenen sosyal güvenlik primleri; emeklilik dönemi, sağlık harcamaları, işsizlik durumunda işçiye ileriki dönemlerde yardımcı olmaktadır. Bu sebeple, maaş hesaplaması yapılırken brüt maaş tutarından, primlerin düşülmesi gerekir.

Maaş hesaplamasında yapılan kesintiler, mesailer ve ikramiyeler işçinin net maaşını belirler. Vergi kesintileri, işçinin brüt maaşı üzerinden yapılır ve vergi oranları kişinin gelirine, medeni durumuna ya da çocuk sayısına bağlı olarak değişir. Vergi kesintileri brüt maaş üzerinden düşüldüğünde işçinin net maaşı ortaya çıkar.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver